Forum Discussion
EA_Kuba wrote:Jeżeli wcześniej gra działała poprawnie, a teraz podczas meczu raz zamyka się sama gra, a innym razem zawiesza się lub restartuje się cały komputer, przyda nam się trochę więcej informacji, żeby zawęzić przyczynę.
Napisz proszę:
jakie dokładnie kroki z poradników masz już za sobą
czy przy crashu pojawia się jakiś komunikat lub kod błędu,
czy przy zawieszeniu całego komputera następuje restart, czarny ekran czy trzeba wyłączyć komputer przyciskiem,
jaki masz procesor, kartę graficzną i ilość RAM.
Sprawdź też Monitor niezawodności systemu Windows i sprawdź, czy w momencie ostatniego crasha pojawił się czerwony X. Jeśli tak, podaj nazwę aplikacji/modułu, która jest wskazana w szczegółach błędu.
[PORADNIK] Jak sprawdzić historię crashy w Windows (Reliability Monitor) | EA Forums - 13285679
Jeżeli możesz, załącz również DxDiag.
[Info] Jak wygenerować raport DxDiag
Hej mantoniak
Jeśli u Ciebie pojawia się podobny problem, wykonaj proszę kroki z mojego pierwszego postu w tym wątku i przekaż nam informacje o które w nim poprosiłem.
Proszę bardzo, jeśli coś tu znajdziesz ;)
Poprzednie zamknięcie systemu o 23:05:35 12.08.2026 było nieoczekiwane.
Poprzednie zamknięcie systemu o 23:05:35 12.08.2026 było nieoczekiwane.
- EA_Kuba19 hours ago
Community Manager
Hej mantoniak
Dzięki za przesłany plik DxDiag.
Wydzieliłem Twoje posty z innej dyskusji, bo po sprawdzeniu pliku DxDiag wygląda na to, że Twój problem jest inny niż u poprzednika i posiadacie dwa zupełnie inne systemy.
Informacja o „nieoczekiwanym zamknięciu systemu” potwierdza sam restart/zawieszenie, ale nie wyjaśnia jego przyczyny. W DxDiag zauważyłem błędy związane z USBXHCI, dlatego zanim przejdziemy do sterownika RTX, chciałbym najpierw sprawdzić to.
- Odłącz wszystkie zbędne urządzenia i huby USB — zostaw tylko to, co jest potrzebne do sterowania grą.
- Podłącz klawiaturę/mysz lub kontroler bezpośrednio do portów USB płyty głównej, bez dodatkowego huba.
- Uruchom grę ponownie i sprawdź, czy komputer nadal zawiesza się po kilku minutach.
Jeśli problem wróci, otwórz proszę Podgląd zdarzeń -> Dzienniki systemu Windows -> System i sprawdź wpisy dokładnie z godziny wystąpienia zawieszenia.
[PORADNIK] Jak sprawdzić błąd gry w Podglądzie zdarzeń (Windows) | EA Forums - 13285634
mantoniak wrote:
Jak Twój poradnik odpowie na takie zachowanie gry?
Nie istnieje poradnik, który rozwiąże każdy indywidualny problem. Poradniki, które znajdziesz na forum, w większości pomagają zawęzić problem, by znaleźć rozwiązanie lub przyczynę. Sarkazm nie dodaje nic do rozmowy poza niepotrzebnym szumem. Skupmy się na rozwiązaniu tego problemu, lub znalezieniu jego przyczyny.
- mantoniak6 hours agoSeasoned Newcomer
Hej,
tak masz rację, korzystam z KVM (prywatny PC i dwa laptopy służbowe). Po odpięciu wszystkich USB, pozostawieniu pada i klawiatury Logi oraz myszy MatCatz Rat 8+ po wywrotce o 23:16 nie ma "czerwonych" errorów:
Niestety nie mogę tu wkleić zrzutu z event managera, ale mam to u siebie, powiedz co podesłąć?
Dodam, że BF6, WRC czy F1 chodzą bez zarzutu w mojej konfiguracji z p[odłączoną kierownicą G29... to nie jest problem USB.
BTW: to nie był sarkazm, a poważne pytanie.