Forum Discussion

M1tr0x's avatar
M1tr0x
New Novice
4 months ago

Problem z uruchomieniem FC 26 PC

Witam, mam problem polegający na tym, że od około tygodnia gdy odpalam grę w aplikacji EA gra się ładuje, wyskakuje okienko z komunikatami sprawdzanie środowiska gry, sprawdzanie aktualizacji, uruchamianie javelin anticheat i po sprawdzeniu tego wszystkiego na chwilę pojawia się czarne zminimalizowane okno gry, a potem wraca z powrotem do aplikacji EA. Wykonywałem już reinstalacje EA App, reinstalacje FC 26, reinstalacje Anticheata, zaktualizowałem wszystkie sterowniki, wykonałem naprawianie plików gry kilkukrotnie i różne inne sztuczki które znalazłem w internecie lub na forum. Problem ten zbiegł się w czasie ze zmianą komputera, na starym zaczął występować od 19.11 i nie udało mi się go naprawić, ale od 25.11 mam nowy komputer całkowicie czysty i pierwsze co zainstalowałem to właśnie FC 26, ale ku mojemu zdziwieniu na nowym komputerze mam ten sam problem. Co zrobić z tym dalej bo od premiery grałem normalnie bez żadnych problemów i nagle od tygodnia nie mogę uruchomic gry.

5 Replies

• I może warto wspomnieć, że gra nie tworzy żadnych katalogów w C:\Users\{nazwa_uzytkownika}\Documents, a chyba powinna (chyba że przez to że się crashuje od razu na starcie to nie tworzy).

• M1tr0x's avatar
    M1tr0x
    New Novice
    4 months ago

EA_Kalina​ 

Niestety nic nie pomaga. Przeinstalowałem w zasadzie wszystko, od antycheata przez mam wrażenie wszystkie możliwe sterowniki aż po całą grę. Usuwałem wielokrotnie pliki o których mówisz, próbowałem uruchamiać grę zarówno online jak i offline, jako admin i też nie jako admin. Stworzyłem nowe konto w systemie, wyłączyłem wszystkie procesy inne niż EA App, żeby sprawdzić czy coś nie ubija procesu - bez efektu, czyściłem wszystkie cache files, reinstalowałem ea app. Przeinstalowałem biosa na najnowszą wersję dla mojej płyty głównej, wyłączałem windows defendera i nic.
    Gra jednak od pewnego momentu zaczęła generować mi crashdumpy, czego wcześniej nie było (na nowym komputerze, bo na starym generowała i błąd był identyczny). Po analizie w WinDbg summary wygląda tak: 

SYMBOL_NAME: FC26+9547c30 MODULE_NAME: FC26 IMAGE_NAME: FC26.exe STACK_COMMAND: ~27s; .ecxr ; kb FAILURE_BUCKET_ID: INVALID_POINTER_READ_c0000005_FC26.exe!Unknown OS_VERSION: 10.0.26100.1 BUILDLAB_STR: ge_release OSPLATFORM_TYPE: x64 OSNAME: Windows 10 IMAGE_VERSION: 1.0.0.0 FAILURE_ID_HASH: {4613b1cb-f4ba-2b7f-df7e-c3a2456779ab} Followup: MachineOwner

Sprawdzałem dziennik zdarzeń Windowsa - żadnych błędów. Próbowałem włączać grę już mam wrażenie w każdej konfiguracji. Zmarnowałem wiele godzin, żeby naprawić produkt, za który zapłaciłem i który z dnia na dzień przestał działać :)

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    4 months ago

W Twoim DxDiag nie widać żadnych błędów typowo związanych z FC 26. Odśwież jeszcze raz całą konfigurację gry i upewnij się, że żadne programy nie przenoszą starych ustawień między komputerami. Wyłącz synchronizację OneDrive (lub innych usług chmurowych), zamknij programy w tle typu oprogramowanie klawiatury/myszy czy RGB i usuń kompletnie foldery ustawień gry:

Usuń folder ustawień gry FCsetup,  plik FCsetup.ini oraz folder umcache

• lokalizacja tych plików:  C:\Użytkownicy\Nazwa_użytkownika\AppData\Local\EA SPORTS FC 26 (folder AppData jest folderem ukrytym) 
    • Po tym zrestartuj komputer i spróbuj uruchomić FC raz jeszcze. Jeśli sytuacja się powtórzy, utwórz nowe konto administratora i z jego poziomu uruch FC 26 - zwróć uwagę na wszelkie komunikaty związane z kopiowaniem ustawień - nie pobieraj ich z chmury; korzystaj z zapisu lokalnego).
  • Hej EA_Kalina​ 
    Wykonałem proponowane wszystkie kroki i niestety bez żadnego efektu. Dalej ten sam problem.

1. Gra jest zainstalowana po prostu w katalogu EA SPORTS FC 26 na dysku C (ścieżka to po prostu C:\EA Sports FC 26)
    2. Używam EA app
    3. Nie, nie posiadam.
    4. Plik DxDiag przesyłam w załączniku

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    4 months ago

Hej M1tr0x​ 

Skoro ten sam problem pojawia się zarówno na starym komputerze, jak i na nowym, który jest całkowicie czysty, upewnij się, że konfiguracja gry nie jest przenoszona pomiędzy komputerami. Jeśli uruchamiasz grę przez Steam, wyłącz Steam Cloud. Usuń także uszkodzone pliki gry – fcsetup, settings oraz umcache (C:\Users\…\AppData\Local\EA SPORTS FC 26\umcache) i napraw grę przez EA App.

Następnie odśwież całą sesję – zamknij EA App, uruchom ponownie komputer i w tym czasie zrestartuj router.
    Potem wyczyść pamięć podręczną EA App i napraw grę. 

Jeśli problem nie ustąpi:

• napisz w jakiej lokalizacji jest zainstalowana gra
    • jakiego klienta używasz do uruchamiania gry )np. EA app, Steam)
    • czy posiadasz dodatkowy antywirus/ jaki
    • dołącz aktualny DxDiag

Featured Places

Node avatar for FC 26 Problemy techniczne

FC 26 Problemy techniczne

Masz problemy z FC 26? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 7 minutes ago
1,360 Posts