Forum Discussion

SwistiiPL's avatar
SwistiiPL
New Rookie
11 months ago

Spadki FPS

Mimo waszej łatki najnowszej dalej nic sie nie zmieniło, nie widzicie tego niezadowolenia graczy? Dalej po odpaleniu gry wszystko spoko mija 5 min i fps lądują na 10 max 15 zróbcie cos z tym w końcu. Najczęściej pojawiają się one w 2 połowie, po otworzeniu paczki itp rzeczach rodzą sie nagle i bez widocznej przyczyny. Karta graficzna się nie przegrzewa, procesor też, ogólnie to nie jest wina komputerów ( spełniam wymagania tej waszej gierki nawet nad wyraz). Sprawdziłem już wszystko błagam naprawcie to...  

9 Replies

• Mam identycznie z tym ze już w menu ultimate team fpsy nie przekraczają 30 czasami są nawet spadki do 10. W meczu jest podobnie jeśli jakimś cudem w pierwszej połowie obejdzie się bez spadków to w drugiej mogę liczyć na gameplay w 20kl./s. tym bardziej irytujące jest to że gram na najniższych ustawieniach graficznych a w normalnych warunkach mógłbym grać na wysokich i mieć przyzwoite fps. Warto jeszcze dodać, że zużycie karty graficznej przy tej grze nie schodzi poniżej 100%. 

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    10 months ago

Chciałbym się przyjrzeć waszym raportom DxDiag - być może na ich podstawie uda mi się podać wam kilka wskazówek.

• tu nie chodzi o raporty dxdiag tylko o wasz patch smieszny wprowadzacie cos nie testujac tego na różnych sprzetach brat na laptopie mial problem zpadem po aktualizacji problem ustal ale nagle fpsy spadaja do 15 a po polowie do 5 nawet na moim komputerze na ktorym cyberpunk chodzi jak marzenie niesamowite jest to ze prawie 24h minely a wy dalej nie cofneliscie patcha 

• YetiPLLL's avatar
    YetiPLLL
    Seasoned Traveler
    10 months ago

Od trzech tygodni pytacie tylko o raporty dxdiag. I na tym wasz udział się kończy, bo udostępnianie rozwiązań innych graczy to w tym przypadku wasz obowiązek. A sorry jeszcze aktualizacje, które psują te rozwiązania xd

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    10 months ago

Hej SwistiiPL​ 

Dzięki za DxDiag — masz tu kilka wyraźnych tropów:

• RTX 3050 Laptop, Win 11 24H2 (26100/26200), sterownik NVIDIA 32.0.15.8142 (561.42)
    • W logach WER: LiveKernelEvent 141 (WATCHDOG) → typowe dla „zawieszenia” sterownika GPU/TDR.
    • Powtarzające się crashe SteelSeriesCaptureSvc.exe oraz jeden crash AsusSystemAnalysis.exe → możliwe konflikty overlay/telemetrii z grą.

Podsyłam Ci kroki, które najczęściej pomagają:

• W SteelSeries GG wyłącz/uservice SteelSeriesCaptureSvc (nagrywanie/overlay). Najlepiej odinstaluj moduł Capture lub całe GG na test.
    • Zaktualizuj/wyłącz Armoury Crate / AsusSystemAnalysis (w AC: wyłącz OSD, GameVisual, nagrywanie).
    • Wyłącz wszystkie overlaye: GeForce Experience, Xbox Game Bar/DVR, Discord overlay, Steam overlay.
    • W Windows przejdź do Ustawienia → System → Zasilanie → Wydajność: Najlepsza.
    • Część użytkowników notuje spadki po 561.xx. Zrób czystą instalację sterownika. Zainstaluj poprzedni Game Ready (np. 560.xx)
    • Na próbęzmień ustawienia w grze: V-Sync ON, limit FPS 60/90, Tłumy/Publika: Low, Volumetryka: Off, Cienie: Medium, AA: TAA, rozdz. renderowania 100%.
    • W Panelu NVIDIA:
      • Zarządzanie energią → Preferuj maksymalną wydajność
      • Low Latency Mode: On (lub „Off” jeśli masz w grze EA Anti-Lag/Reflex – testowo porównaj)
      • Wyłącz DSR i Image Scaling na czas testów.

Po każdym bloku zmian zrób test:

• mecz offline (Kick Off, 2×10 min),
    • mecz w UT (tam gdzie zwykle pojawiały się dropy),
    • sprawdź, czy po 5–10 minutach FPS nie spada do 10–15 i czy druga połowa trzyma stabilność.

Na koniec (ważne, bo często rozwiązuje dziwne zachowania profilu/EA app):
    Utwórz nowe, czyste konto administratora Windows, zaloguj się na nie, zainstaluj EA app tylko dla tego konta, uruchom FC 26 i sprawdź, czy problem (spadki FPS po kilku minutach) dalej występuje. Jeśli na nowym profilu jest OK, winny jest stary profil/konflikt ustawień i warto go naprawić lub przenieść.

• pawczak99's avatar
    pawczak99
    Seasoned Adventurer
    10 months ago

Sorry, ale to jest śmieszne, że trzeba robić tyle kroków, żeby zagrać w grę, za którą płacisz 300 zł (lub ponad 400).

• Śmieszne to są te odpowiedzi osób z EA prosto z chata gpt... Dla porównania wrzuciłem tam swój dxdiag i dostałem podobne odpowiedzi.