Forum Discussion

SwistiiPL's avatar
SwistiiPL
New Rookie
6 months ago

Spadki FPS

Mimo waszej łatki najnowszej dalej nic sie nie zmieniło, nie widzicie tego niezadowolenia graczy? Dalej po odpaleniu gry wszystko spoko mija 5 min i fps lądują na 10 max 15 zróbcie cos z tym w końcu. Najczęściej pojawiają się one w 2 połowie, po otworzeniu paczki itp rzeczach rodzą sie nagle i bez widocznej przyczyny. Karta graficzna się nie przegrzewa, procesor też, ogólnie to nie jest wina komputerów ( spełniam wymagania tej waszej gierki nawet nad wyraz). Sprawdziłem już wszystko błagam naprawcie to...  

9 Replies

• Mam identycznie z tym ze już w menu ultimate team fpsy nie przekraczają 30 czasami są nawet spadki do 10. W meczu jest podobnie jeśli jakimś cudem w pierwszej połowie obejdzie się bez spadków to w drugiej mogę liczyć na gameplay w 20kl./s. tym bardziej irytujące jest to że gram na najniższych ustawieniach graficznych a w normalnych warunkach mógłbym grać na wysokich i mieć przyzwoite fps. Warto jeszcze dodać, że zużycie karty graficznej przy tej grze nie schodzi poniżej 100%. 

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    6 months ago

Chciałbym się przyjrzeć waszym raportom DxDiag - być może na ich podstawie uda mi się podać wam kilka wskazówek.

• tu nie chodzi o raporty dxdiag tylko o wasz patch smieszny wprowadzacie cos nie testujac tego na różnych sprzetach brat na laptopie mial problem zpadem po aktualizacji problem ustal ale nagle fpsy spadaja do 15 a po polowie do 5 nawet na moim komputerze na ktorym cyberpunk chodzi jak marzenie niesamowite jest to ze prawie 24h minely a wy dalej nie cofneliscie patcha 

• YetiPLLL's avatar
    YetiPLLL
    Seasoned Traveler
    6 months ago

Od trzech tygodni pytacie tylko o raporty dxdiag. I na tym wasz udział się kończy, bo udostępnianie rozwiązań innych graczy to w tym przypadku wasz obowiązek. A sorry jeszcze aktualizacje, które psują te rozwiązania xd

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    6 months ago

Hej SwistiiPL​ 

Dzięki za DxDiag — masz tu kilka wyraźnych tropów:

• RTX 3050 Laptop, Win 11 24H2 (26100/26200), sterownik NVIDIA 32.0.15.8142 (561.42)
    • W logach WER: LiveKernelEvent 141 (WATCHDOG) → typowe dla „zawieszenia” sterownika GPU/TDR.
    • Powtarzające się crashe SteelSeriesCaptureSvc.exe oraz jeden crash AsusSystemAnalysis.exe → możliwe konflikty overlay/telemetrii z grą.

Podsyłam Ci kroki, które najczęściej pomagają:

• W SteelSeries GG wyłącz/uservice SteelSeriesCaptureSvc (nagrywanie/overlay). Najlepiej odinstaluj moduł Capture lub całe GG na test.
    • Zaktualizuj/wyłącz Armoury Crate / AsusSystemAnalysis (w AC: wyłącz OSD, GameVisual, nagrywanie).
    • Wyłącz wszystkie overlaye: GeForce Experience, Xbox Game Bar/DVR, Discord overlay, Steam overlay.
    • W Windows przejdź do Ustawienia → System → Zasilanie → Wydajność: Najlepsza.
    • Część użytkowników notuje spadki po 561.xx. Zrób czystą instalację sterownika. Zainstaluj poprzedni Game Ready (np. 560.xx)
    • Na próbęzmień ustawienia w grze: V-Sync ON, limit FPS 60/90, Tłumy/Publika: Low, Volumetryka: Off, Cienie: Medium, AA: TAA, rozdz. renderowania 100%.
    • W Panelu NVIDIA:
      • Zarządzanie energią → Preferuj maksymalną wydajność
      • Low Latency Mode: On (lub „Off” jeśli masz w grze EA Anti-Lag/Reflex – testowo porównaj)
      • Wyłącz DSR i Image Scaling na czas testów.

Po każdym bloku zmian zrób test:

• mecz offline (Kick Off, 2×10 min),
    • mecz w UT (tam gdzie zwykle pojawiały się dropy),
    • sprawdź, czy po 5–10 minutach FPS nie spada do 10–15 i czy druga połowa trzyma stabilność.

Na koniec (ważne, bo często rozwiązuje dziwne zachowania profilu/EA app):
    Utwórz nowe, czyste konto administratora Windows, zaloguj się na nie, zainstaluj EA app tylko dla tego konta, uruchom FC 26 i sprawdź, czy problem (spadki FPS po kilku minutach) dalej występuje. Jeśli na nowym profilu jest OK, winny jest stary profil/konflikt ustawień i warto go naprawić lub przenieść.

• pawczak99's avatar
    pawczak99
    Seasoned Adventurer
    6 months ago

Sorry, ale to jest śmieszne, że trzeba robić tyle kroków, żeby zagrać w grę, za którą płacisz 300 zł (lub ponad 400).

• majk860707's avatar
    majk860707
    Rising Traveler
    6 months ago

Śmieszne to są te odpowiedzi osób z EA prosto z chata gpt... Dla porównania wrzuciłem tam swój dxdiag i dostałem podobne odpowiedzi.