Forum Discussion

ziapka21's avatar
ziapka21
New Scout
1 month ago

spadki fps

nie wiem co się dzieje gram mecz squad battles i wszystko płynnie i jest spoko ale w pewnych momentach a szczególnie przy główkach obronie czy strzałach piłkarz jakby mi zwalnia na jakiś bardzo mały moment ale taki moment że to widać jak piłkarz skacze w Slow motion albo strzela z takim lekkim zwolnieniem albo broni tak samo jak u strzałów i nie wiem czy mam zwidy czy coś jest nie tak robiłem już wszystko z poradników usuwam aplikacje w tle zaistalowałem nowy sterownik ale nic 

16 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 month ago

piwkopaliwko6​ 

Sprawdź proszę jeszcze:

• w ustawieniach gry ustaw limit klatek na 60 i wyłącz V-Sync (albo odwrotnie - limit off, V-Sync on, testowo),
    • wyłącz powtórki i dynamiczne kamery w ustawieniach rozgrywki,
    • sprawdź, czy problem występuje też przy rozdzielczości 1080p zamiast wyższej (testowo).
    • sprawdź, czy Windows Zabezpieczenia > Ochrona przed ransomware > Kontrolowany dostęp do folderów nie blokuje FC26 (jeśli tak - dodaj wyjątek),
    • tymczasowo wyłącz aplikacje „optymalizujące” (GeForce Experience, Armoury Crate, MSI Afterburner) - często one nadpisują ustawienia.
  • piwkopaliwko6's avatar
    piwkopaliwko6
    Rising Traveler
    1 month ago

EA_Kalina​ Jedyna możliwość żeby zagrać (w miarę płynnie): po uruchomieniu gry i wejściu w jakikolwiek mecz klatki spadają do 5 fps i muszę zmienić rozdzielczość na 720p i skalę renderowania na 50, wyjść z meczu i odpalić np ultimate team i gdy wrócą klatki to zmieniam z powrotem te ustawienia na 1080p i 100 skala. Potem jestem w stanie grać normalnie z ustawieniami vsync On 60hz i na dodatek zauważyłem poprawę gdy włączyłem dynamiczne renderowanie. Ale jednak czasami tzw slow motion albo spadki fps przy scenkach się pojawiają. Sprawdziłem że użycie VRAM w środku gry to jakies 3,2-3,4/4GB więc zapas jest. Ochronę przed ransomware mam wyłączoną. Chętnie przyjmę jeszcze jakieś kroki pomocy ale te spadki na początku wydaje mi się że to błąd w grze z optymalizacją. 

• ziapka21's avatar
    ziapka21
    New Scout
    1 month ago

tak powiem no FC mi ciągle zmienia ustawienia i wyłącza mi synchronizację zmienia mi ciągle z pełnego ekranu na okno i nwm czy to powoduje to że wraca te ciągłe zawieszanie ale tylko w SB reszta dobrze działa rush i Rivals 

• piwkopaliwko6's avatar
    piwkopaliwko6
    Rising Traveler
    1 month ago

Tak samo mam. I ciągle ustawienia graficzne mi zmienia i wyłącza VSync

• Z ciekawości zrobiłem rozwiązania, które zaleciliście EA_Kalina​ i jest nawet gorzej niż było niż jak miałem włączony np tryb niskiego opóźnienia na Ultra i inne rzeczy. W Squad Battles mam krótkie przycinki co około 3-4 sekundy, a sama gra działa strasznie ociążale w stosunku nawet do tego co było wczoraj. Procesor graficzny mam ten sam bo kolega chyba też ma Acer Predator. Mam wrażenie, że Wy sami nie wiecie jak to naprawić po ostatniej aktualizacji  i jeśli my sami nie wykombinujemy jakiegokolwiek rozwiązania do wyjścia nowej aktualizacji to tak będziemy się motać od zmiany ustawień do zmiany ustawień, którymi szczerze i uczciwie nawet nie powinniśmy się przejmować kupując tą grę. Nie przypominam sobie bym przy Battlefieldzie 6, Arc Riders czy przy innych grach musiałbym robić coś takiego, a przy Waszym produkcie muszę robić to drugi rok z rzędu bo w EAFC 25 był problem ze spadkiem FPSów przy np rzutach rożnych. I ja nawet nie mam pretensji do polskiego supportu bo powiedzmy sobie szczerze macie nikły wpływ na grę i wychodzące do niej aktualizacje ale nosz kurde... Czy w Waszej firmie naprawdę nie ma nikt laptopa albo nie gra w tą grę i nie widzi co się dzieje? Ta gra wychodzi co roku! Nie raz na 5 lat, że macie czas na poprawki w dłuższym okresie czasu... Jest zaraz luty, a ja na dobrą sprawę w miarę normalnie mogłem pograć na przedostatniej aktualizacji... Gra wyszła we wrześniu (5 miesięcy temu), na tym etapie gry my nawet nie powinniśmy patrzeć w ustawienia co aktualizację gry. Szanujmy się bo naprawdę człowiek chciałby normalnie pograć nie stresując się czy zaraz będą spadki fpsów czy input delay czy jeszcze inny problem. Ja naprawdę mam ciągle wrażenie, że my jesteśmy na etapie BETA tego produktu na okresie wykrywania błędów i całej reszty. 

• ziapka21's avatar
    ziapka21
    New Scout
    1 month ago

no nic się nie poprawiło dalej i nawet gorzej bo pisałem że dobrze działa ale nie działa bo ciągle albo tracę przy głowkach głównie przy rożnych ale nie ma już takiego Slowmotion jest lag lekki który dzieje się 

Featured Places

Node avatar for FC 26 Problemy techniczne

FC 26 Problemy techniczne

Masz problemy z FC 26? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 1 hour ago
1,331 Posts