Forum Discussion

martysiazel's avatar
martysiazel
Seasoned Newcomer
21 days ago

Gra zacina się o godz. 8:00

Jestem zdesperowana i pilnie potrzebuję pomocy  mój save w The Sims 4 EA App stał się prawie całkowicie niegrywalny. Save jest ogromny gram od listopada, 3 pokolenia, wiele rodzin, i włożyłam w niego miesiące czasu, wysiłku i emocji.

Problem jest katastrofalny: dokładnie o 8:03 każda rodzina w tym świecie laguje tak bardzo, że gra niemal całkowicie się zamraża. Nie mogę przetrwać poranka, co sprawia, że dalsza rozgrywka jest praktycznie niemożliwa.

Usunięcie wszystkich modów, czysty folder The Sims 4 i testy na nowych save’ach nie pomogły. Tymczasowe obejścia, takie jak usunięcie cache czy wyłączenie modów, również zawodzą. Problem dotyczy tylko tego jednego świata, co sprawia, że perspektywa utraty go jest bardzo przykra.

Pilnie proszę o wsparcie techniczne i wskazówki, jak naprawić save, zachowując ten świat. Utworzenie nowego save’a byłoby dla mnie ostatnią ostatecznością, ponieważ bardzo przywiązałam się do rodzin i świata, który stworzyłam przez wiele miesięcy.

Proszę, pomóżcie mi uratować moją grę.

2 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    20 days ago

Hej martysiazel​ 

Rozumiem, jak trudna i stresująca jest taka sytuacja – szczególnie przy zapisie, w który włożyłaś tyle czasu ❤️Z tego co opisujesz (czysty folder, brak modów, nowe save’y działają poprawnie), nie wygląda to na błąd po Twojej stronie. To znany problem stabilności dużych zapisów, który był poruszany w  zgłoszeniach społeczności.

Poniżej podsyłam Ci do wypróbowania kilka kroków:

• Wejdź do kalendarza i tymczasowo usuń / wyłącz wszystkie wydarzenia
      • święta,
      • festiwale,
      • dni kariery, bale, wydarzenia szkolne.
        U wielu graczy to właśnie one powodowały „crash” symulacji o stałej godzinie.
    • Przenieś aktywną rodzinę na chwilę do innego świata
      • zapisz grę przed 8:00,
      • przeprowadź jedną rodzinę,
      • pozwól, by poranek „przeszedł” w innym świecie.
        Jeśli lag nie wystąpi – potwierdza to problem lokalny świata, nie całej gry.
    • Użyj „Zarządzaj światami” przed 8:00
      • zapisz grę np. o 7:50,
      • wyjdź do Zarządzania światami,
      • odczekaj 1–2 minuty w czasie rzeczywistym,
      • wróć do rodziny po 8:05.
        To często pozwala ominąć moment największego przeciążenia.
    • Sprawdź liczbę aktywnych rodzin i NPC
      • jeśli masz bardzo dużo rodzin oznaczonych jako „grane”,
      • rozważ tymczasowe oznaczenie części jako „niegrane”.
        Gra wtedy wykonuje mniej obliczeń jednocześnie.

📌Jeśli sytuacja się nie zmieni, zachęcam do skorzystania z opcji Vote w zgłoszeniu błędu na naszej angielskiej części forum TUTAJ.

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 16 hours ago
7,642 Posts