Forum Discussion

Rungard92's avatar
1 year ago

Losowe zamykanie się gry

Gra wyłącza się sama w losowych momentach. Zauważyłem to po dołożeniu sobie nowego dysku SSD oraz kupnie dwóch dodatków ("Do wynajęcia" oraz "Zakochaj się"). 

Event Viewer wskazuje na:
Nazwa aplikacji powodującej błąd: TS4_x64.exe, wersja: 1.110.311.1020, sygnatura czasowa: 0x67254662
Nazwa modułu powodującego błąd: TS4_x64.exe, wersja: 1.110.311.1020, sygnatura czasowa: 0x67254662
Kod wyjątku: 0xc0000005
Przesunięcie błędu: 0x0000000000ef5944
Identyfikator procesu powodującego błąd: 0x0x658C
Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x0x1DB450A3F62FA17
Ścieżka aplikacji powodującej błąd: D:\EA\The Sims 4\Game\Bin\TS4_x64.exe
Ścieżka modułu powodującego błąd: D:\EA\The Sims 4\Game\Bin\TS4_x64.exe
Identyfikator raportu: 29a601c4-833d-4fb4-b1bc-ce71bc8af16c
Pełna nazwa pakietu powodującego błąd:
Identyfikator aplikacji względem pakietu powodującego błąd:

"Napraw" puszczone kilkukrotnie, re-install, zmiana dysku instalacji, brak modów. Zainstalowałem też grę bez dodatku "Zakochaj się", pozostawiając "Do wynajęcia". Nadal to samo. Błąd nie wynika z akcji którą wykonuje Sim. Gra się po prostu wyłącza bez błędu. 

Inne gry działają okay, więc dysk raczej odpada. 

Posiadane dodatki: 

Do wynajęcia (ostatnio zakupiony)

Zakochaj się (ostatnio zakupiony)

Wielkie pranie

Zestaw świąteczny

Razem raźniej

Spotkajmy się

Wystrój marzeń

Miejskie życie

Psy i koty

Cztery pory roku

Góry dziękuję za sugestie. 

7 Replies

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 year ago

Hej @Rungard92 

Dzięki za Twoje zgłoszenie, przesłane informacje i wykonane dotychczas kroki. 

Kod wyjątku 0xc0000005 może mieć kilka przyczyn i jest dość ogólnym błędem odwołującym się do próby wykorzystania przez grę zasobów do których nie ma dostępu. 

Po pierwsze upewnij się, że sterowniki Twojej karty graficznej zaktualizowane są do najnowszych. Sugerowałbym tutaj manualne wyszukanie sterownika na stronie producenta i manualna instalacja najnowszego sterownika dla Twojego systemu operacyjnego. 

Download The Official NVIDIA Drivers | NVIDIA

Drivers and Support for Processors and Graphics

Dodatkowo upewnij się, że pobrane zostały wszystkie aktualizacje systemowe. Problem niekiedy wynika z aktualizacji Visual C++, które są składową aktualizacji systemowych.

Następnie jeśli problem będzie pojawiać się nadal, upewnij się, że gra uruchamiana jest z uprawnieniami administratora.

Jeśli problem będzie pojawiać się nadal - prześlij nam plik DxDiag. 

[Info] Jak wygenerować raport DxDiag

• Hej, dzięki wielkie za odpowiedź.

Sterowniki karty są najnowsze zgodnie z NVIDIA App. Patche także są najnowsze. 

Odpaliłem jako grę jako admin i co ciekawe teraz błąd wskazuje na .dll pythona

Nazwa aplikacji powodującej błąd: TS4_x64.exe, wersja: 1.111.102.1030, sygnatura czasowa: 0x67367823
    Nazwa modułu powodującego błąd: python37_x64.dll, wersja: 3.7.150.1013, sygnatura czasowa: 0x60905efa
    Kod wyjątku: 0xc0000005
    Przesunięcie błędu: 0x0000000000042779
    Identyfikator procesu powodującego błąd: 0x0x4764
    Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x0x1DB45CBE263E336
    Ścieżka aplikacji powodującej błąd: D:\EA\The Sims 4\Game\Bin\TS4_x64.exe
    Ścieżka modułu powodującego błąd: D:\EA\The Sims 4\Game\Bin\python37_x64.dll
    Identyfikator raportu: 441b62e5-dab8-4d68-baae-ccb0d897fa01
    Pełna nazwa pakietu powodującego błąd:
    Identyfikator aplikacji względem pakietu powodującego błąd:

Załączam plik .txt dxdiag

Z góry dzięki za pomoc z tym problemem.

• Rungard92's avatar
    Rungard92
    1 year ago
    @danuta720 Nope, vanilla. Mam w galerii polubione przedmioty (rodziny/domy) ale nie były one zaimportowane do gry, w której są problemy. Do tego specjalnie ustawiłem, żeby przedmioty były kompatybilne z dodatkami/zestawami, które posiadam
  • Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    1 year ago

@Rungard92  Witaj 🙂

Przypatrzałem się Twojemu raportowi, ciekawi mnie Ilość pamięci Ram w Twoim komputerze, skąd te ok 98 GB Ram, pierwszy raz widzę żeby komp miał tyle pamięci :P, ale tak na serio System Windows zdaje się niepoprawnie rozpoznaje ilość pamięci Ram i stąd możliwe niepoprawne działanie gry przez błędną adresację w segmentach pamięci przez Windows.

Zacznij proszę od próby naprawy systemu Windows, może to rozwiąże problem - Naprawa plików systemu Windows  art. dot. Windows 10 - działa również z Windows11.

• @Narayen Hej,
    Ta, trochę tego mam :D
    Co do porady to przeprowadziłem je zgodnie z instrukcją od MSa ale nadal to samo. Co prawda scannow znalazł pewne nieprawidłowości i je naprawił (przynajmniej jak twierdzi cmd) ale nadal wali błędem w kierunku python37_x64.dll.
    W związku z tym, że teraz to jest niby wina .dll to postanowiłem zrobić jeszcze raz repaira.
    Dzisiaj podczas testów zauważyłem, że chyba to się dzieje, kiedy wskakuje z 1 na prędkość 3. Potestuję to też jutro po repairze.

Chcę też przy tej okazji bardzo podziękować za Wasze sugestie i zaangażowanie 🙂
  • EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 year ago

Hej @Rungard92 

Dzięki za odpowiedź i wykonane dotychczas kroki. 

Podejrzewam, że Twój komputer lekko lewituje w powietrzu od jego "mocy" 😉. 

Zdaje się również, że właśnie trzeba będzie go nieco przystopować, żeby gra nie wyłączała się. Na angielskim forum znalazłem podobny problem, który został rozwiązany poprzez wyłączenie funkcji "turbo" w BIOS - link. Zdaje się, że OP posiada nawet ten sam procesor co Ty. 

Zaznaczę, że zmiany w BIOS, to dość zaawansowany proces i jeśli nie czujesz się na siłach w wykonaniu go, poproś o pomoc specjalistę. 

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 7 hours ago
7,569 Posts