Forum Discussion

hadaka73's avatar
hadaka73
Newcomer
1 day ago

Mała firma nie działa

Parcela ustawiona jako mieszkalna, próbowałam otworzyć na niej małą firmę (sklep).  Mała firma otworzona, ale gdy weszłam w tryb budowania i próbowałam ustawić które pomieszczenia są publiczne a które mieszkalne to wszystkie ustawiały się w tym samym kolorze (niebieskim). Z kasy w ogóle nie da się korzystać i żadnej rzeczy nie da się ustawić jako do sprzedaży. Ogólnie cała mała firma nie działa mi na tej parceli. Na innych parcelach jest wszystko dobrze. Z czego to wynika i jak to naprawić?

2 Replies

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    20 hours ago

hadaka73​ 

Najpierw musisz zarejestrować małą firmę, a żeby to zrobić, na parceli musi być przynajmniej jeden aktywny Sim. Firmę rejestrujesz w trybie życia i wybierasz rodzaj działalności oraz dobierasz pracowników. Pracownicy rekrutowani są spośród znajomych Simów, więc twój Sim musi mieć jakiś znajomych (można również zatrudniać dorosłych członków rodziny, ale wtedy, w godzinach otwarcia firmy, nie będą oni wykonywali innych obowiązków (w tym pójście do pracy na etat, obowiązki domowe, itd.).

Gdy firma jest już zarejestrowana, możesz przejść do trybu budowy i wtedy tam możesz wydzielić pokoje na firmę, pomieszczenia dla pracowników, toaletę publiczną oraz mieszkanie dla aktywnej rodziny.

Bordowym kolorem zaznaczyłam  wszystkie pomieszczenia publiczne. Żółtym kolorem oznaczyłam pomieszczenia dla pracowników, a niebielskim kolorem oznaczyłam pomieszczenia mieszkalne dla właściciela firmy i jego rodziny. Na zewnątrz i w pomieszczeniach ustawiłam biletomaty - dodają one firmie dodatkowe przychody.

W malej firmie kasa jest nieaktywna (kasy należą do własnego biznesu - to inny typ parceli) .

Jeżeli chcesz otworzyć sklep to najlepiej zmienić typ parceli na "sklep" (dodatek Witaj w Pracy - własny biznes).  Nad sklepem też możesz mieć mieszkanie, w którym będzie mieszkać twoja aktywna rodzina. Wtedy za pierwotne mieszkanie rodziny wystarczy pusta parcela (nie będziesz tam płacić czynszu). Jeżeli zdecydujesz się zmienić typ parceli na sklep to polecam ten poradnik.

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    21 hours ago

Hej hadaka73​ 

Najczęściej pomaga szybki reset parceli. Spróbuj zapisać rodzinę do biblioteki, potem wejść w zarządzanie światami i usunąć tę parcelę albo podmienić ją na pustą, a następnie postawić ją od nowa i wprowadzić rodzinę ponownie. 

Instrukcja krok po kroku:

• Wejdź do swojej rodziny w grze i kliknij w prawym górnym rogu „Zarządzaj światami” (Manage Worlds). Zapisz grę jeśli trzeba.
    • Gdy będziesz na mapie świata, kliknij na tę parcelę, na której masz problem. Następnie wybierz opcję „Buduj” (Build).
    • W trybie budowania wejdź w „Galeria / Moja biblioteka” i najpierw zapisz swoją rodzinę do biblioteki (żeby jej nie stracić).
    • Potem wróć do parceli i usuń wszystko - możesz użyć buldożera (ikona młotka/buldożera), żeby wyczyścić działkę do zera.
    • Wyjdź z trybu budowania, kliknij parcelę jeszcze raz i wybierz „Wprowadź się” (Move In), wybierając swoją rodzinę z biblioteki.
    • Na koniec spróbuj ponownie ustawić małą firmę

Jeśli chcesz zostać na tej działce, spróbuj jeszcze zmienić typ parceli na inną (np. ogólną), zapisać, wyjść do menu i potem wrócić i ustawić z powrotem - to czasem „odblokowuje” strefy.

Featured Places

Node avatar for The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.Latest Activity: 9 hours ago
7,689 Posts