Forum Discussion

kreatora's avatar
kreatora
Hero (Retired)
5 years ago

Re: czas w the sims 4

@JuliasimsLolpl1

Czy uzywasz jakis modów CC?
Jakiś plik w folderze gry bieżącej odpowiedzialny za ustawianie czasu gry musiał sie zbugować.. Być moze na skutek nieaktualnego script modu.
1. Przenieś / wysuń myszką caly folder gry TS4 z Dokumenty /Electronics Arts na pulpit komputera.
Znajdziesz go w Dokumentach > Electronic Arts > The Sims4
Scieżka do folderu The Sims 4 w Win 10
Ten komputer > dysk C > Uzytkownicy > nazwa komputera albo twoje imię > Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4
2. Nastepnie napraw gre na Origin jeszcze raz.
3..Wlacz gre aby utworzył sie nowy folder The Sims4 w Dokumentach.
4. Zacznij nowa gre byle jakim simem z dzieciakiem w wieku szkolnym i sprawdź czy dalej masz ten bład.
5. Jesli błąd zniknał wyjdź z gry i usuń z nowo postałego folderu TS4 w Dokumentach nastepujące foldery: Saves i Tray.
6. Następnie skopiuj swoj stary folder Saves z pulpitu i wklej go do tego nowego folderu gry.
Zrób to sam z folderem Tray - to twoja biblioteka - oraz jesli masz w starym folderze na pulpicie taki plik TrayDeleteItems to przeklej go tez do nowego folderu gry.
7.. Jesli mialaś jakieś mody nie dodawaj ich na razie do nowego folderu gry. Bedziesz prawdopodobnie potrzebowala ich nowych wersji już dostosowanych ostatnich aktualizacji.
Włącz grę i sprawdź czy bład zniknął także.w starym sejfie.

Wszystko o modach i CC oraz jak je testować znajdziesz tutaj.
https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/td-p/7197126/jump-to/first-unread-message

Nie jestem pracownikiem EA

19 Replies

• @kreatora mam 3 scrpitowe mody mc command od początku prawie grania nie wymieniałam mc od aktualizacji do nowego akcesoria pt" włóczkowe historie" gdyż nie posiadam tego drugi to biznes w domu nie pamiętam kiedy go pobierałam gdyż nie korzystam prawie z niego ostatnio to slice of life myśle że to on mógł namieszać gdyż dodaje on więcej realizmu do gry a to c wywaleniem wszystkiego na pulpit to zły pomysł bo sam cas u mnie to ponad 1k modów które nie są w pod folderach
  • kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago

@JuliasimsLolpl1

Co określasz mianem CAS to pewnie w folderze gry twoj mods folder.
    Wywalenie calego folderu gry na pulpit to jeden ruch myszką.
    Sprawdzisz czy bez modów czas dziala dobrze i tyle.
    Potem mozesz
    1.usunąc nowy folder mods z tego folderu co powstanie
    2. kliknac na folder mods na pulpicie wybrac kopiuj
    3. wkleic go do folderu gry- odzyskac swoje wszyskie mody i CC  i ewentualnie miec ten bład dalej...

Nie ma innego sposobu na usuniecie tego bledu niz wymiana uszkodzonych plików gry w folderze gry i odnalezienie modu czy cc ktory to spowodował.
    Aby wymienic pliki musisz wysunac stary folder z uszkodzonymi plikami na pulpit i pozwolic grze na nową dostawe tych nie zepsutych plików ktore dostaniesz wraz z nowym folderem gry.
    Jedno pewne - mod MCC jesli masz nowa wersje 7.22  z czerwca  tego roku tego bledu nie da.Jesli masz wersje starszą,  nieaktualna to zepsuje ci gre z szybkoscia światla

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    5 years ago

@JuliasimsLolpl1 

Sprawdź, jaki masz numer MC Commander, powinien mieć nr 7.2.2 . Jeżeli ma inny numer to musisz go wymienić, gdyż  jest zepsuty.

Drugi mod  Slice of Life na pewno nie jest kompatybilny z grą. I on także powoduje błędy.

Pozdrawiam.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    5 years ago

@JuliasimsLolpl1 

Po usunięciu tego modu,  w tym samym folderze gry znajdziesz  pliki/foldery:

- cache,
    - cachestr,
    - onlinethumbnailcache,
    - localthumbcache.package

Usuń je z gry, gdyż w nich znajdują się zapisy starej rozgrywki (gra zapamiętuje stare błędy właśnie w tych plikach).

Następnie  przenieś folder mods na pulpit komputera i napraw grę na Origin. Gdy skończy się naprawa gry to folder Mods możesz włożyć z powrotem do gry, włącz ja i sprawdź rozgrywkę.

• @danuta720 można powiedzieć że problem za żegnany dzieci wróciły 7minut po czasie jednak podczas próby wyjścia z gry windows nagle znalazł nie wiadomo skąd problem i zamknął mi grę bez zapisywania
  • kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago

@JuliasimsLolpl1

Czy naprawilas gre po usunieciu tych modow i plikow?
    To raczej niezbedny zabieg.

Sprobuj potem wysunac ten folder gry na pulpit dokladnie jak opisano wyzej. Prawdopdodobnie pliki w folderze gry sie zepsuły i trzeba je jednak wymienić..
    EA nie jest pewna co powoduje ten bład ktory jest raportowany przez wielu graczy tutaj.
    https://answers.ea.com/t5/Bug-Reports/OPEN-Ingame-time-shifted/td-p/8455125/highlight/true/page/5#
    i prosi o sejfy
    https://answers.ea.com/t5/Bug-Reports/OPEN-Ingame-time-shifted/m-p/8629086#M119221
    Jednak Danuta720 mimo tej niepewnosci speców z EA chyba ma racje uwazajac ze to twoj mod to spowodowal.
    Jednak tym razem usuniecie modu mie wystarcza, bo zdązyl on juz prawdopodobnie zdemolowac pliki w folderze gry i byc moze w twoim sejfie,
    Dlatego proszę, stestuj to w nowym foldere gry, Przynamniej jednej osobie w wyzej podanym linku to pomogło.

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    5 years ago

@JuliasimsLolpl1 

Trudno Ci pomagać, gdy nie stosujesz moich wskazówek.

Przeczytaj uważnie raz jeszcze moje posty i po kolei zastosuj podane w nich wszystkie wskazówki - czyli przed naprawą gry na Origin nie zapomnij wyjąc z niej folderu Mods, a także usuń z folderu gry wszystkie pliki/foldery podane wyżej.

Dopiero potem (obowiązkowo!) napraw grę na Origin,

@kreatora, 90% graczy na angielskim forum EA nie informuje, że w grze ma mody/CC, lub co dopiero wyjęli z gry mody , a to za mało. Dostają gotowe porady, w których zazwyczaj nie są ujęte wskazówki dotyczące zepsutych modów w grze.

Z doświadczenia wiem, że  większość fanów The Sims 4 posiada w grze jakieś mody, najczęściej  MCC Commander, na ilość kolumn, oraz mody dotyczące rozgrywki, nie wspomnę o CC. zwłaszcza tych z trybu CAS, które najczęściej psują grę.

Gre psuja także zwykłe zapisy, obrazy "No CC" z Galerii - których EA nie honoruje i zakłada na nich kluczyk "CC", gdyż obrazy te nie posiadają własnej siatki.  Grę mogą popsuć także domy, w których gracz użył obiektów z Debug, gdyż tam oprócz obiektów dekoracyjnych,  znajduje się  także wiele obiektów  powiązanych z interakcjami w trybie życia, czyli z rozgrywką. Nie wolno takich obiektów pakować do domu, choć niestety gracze-budowlańcy robią to nagminnie.

@JuliasimsLolpl1  - być może właśnie jakiś pobrany dom z Galerii powoduje te błędy u Ciebie w grze.  Po naprawieniu gry, spróbuj przenieść rodzinę do innego domu , najlepiej do domu EA i wtedy sprawdź rozgrywkę.

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    5 years ago
    @danuta720

Prosze przeczytaj dokladnie wszystkie posty w tym linku podanym wyzej.
    Przynajmniej trzy osoby zgłosiły ze NiGDY nie uzywaly modów i CC a ten bład u nich wystapił. Dlatego EA prosi o sejfy.
    Niemniej w tym wypadku na polskiej stronie tutaj opisanym mod mógł to wywołać. Gdy poproszono gracza by zresetowal folder gry - jednemu to pmoglo.
    Nikomu nie pomogło tylko usuniecie samych modów.
  • danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    5 years ago

@kreatora 

Tu nie jest miejsce na polemikę, a współpracę. 🙂  Zawsze możesz do mnie napisać na PM i tam możemy porozmawiać o szczegółach. 🙂

A te trzy osoby mogą mieć w grze źle zbudowane domy z Galerii, oraz obrazy "No CC"...

@JuliasimsLolpl1 

Niestety, nie ma innego wyjścia, musisz przejrzeć także wszystkie CC z CAS, zwłaszcza skórki - jeżeli masz tam stare skorki, które zostały stworzone przed aktualizacją dodatku "Wyspiarskie Życie" (nie musisz posiadać dodatku) lub/i posiadasz oczy CC, które zostały stworzone prze aktualizacją  pakietu "Kraina magii', to są one zepsute i musisz je jak najszybciej usunąć z gry.

Także zepsute mogą być niektóre stare rzęsy, włosy, ubrania, a nawet dodatki, typu biżuteria, inne.

Zapoznaj się z moim poradnikiem:  https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Poradnik-Jak-sie-pozbyc-bledow-w-grze-i-problemow-z-modami/m-p/7197126#M1863

• @danuta720 to w końcu próbujecie mi pomóc naprawić błąd czy co nie wspomniałam nic o tym że mi mody z cas'a psują grę a po za tym przepraszam czy tobie chciałoby się ponad 1k modów date utworzenia sprawdzać i żaden dom z galerii również nie jest niczemu winny gdyż dom w którym gram moją rodzinką jest stworzony przez że mnie również nie ma mowy oo przenoszeniu rodziny gdyż wykonuje legalcy challenge na 6 pokoleniu i przeniesienie rodziny byłoby dla mnie przegraną wolę grać już z tym błędem niż przegrać challenge nie wiem czy rozumiesz sama swoje wpisy gdyż ja niezbyt je rozumiem i jest to denerwujące gdy piszesz że się nie stosuje chociaż bardzo próbuje się stosować do twych zalecanie gram na laptopie i to nie jakimś najnowszym więc to również mogło wywołać błąd przepraszam za darcie ryja
  • danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    5 years ago

@JuliasimsLolpl1  - spokojnie 🙂, nie przepraszaj, jesteśmy tu po to, żeby Ci pomóc 🙂

Niestety nie mam dostępu do Twojego komputera, wiec piszę o różnych przyczynach, które mogły Ci zepsuć grę.  Wśród nich znajdują się także CC z trybu CAS.

Jeżeli masz w grze  tak dużo CC z trybu CAS i gra  generuje błędy,  to bardzo prawdopodobne jest, że któryś z tych CC  (lub kilka/kilkanaście)  jest zepsuty i to on/one powodują  błędy gry.

Dopóki ich nie sprawdzisz i nie usuniesz z gry tych zepsutych CC, gra nadal będzie generować błędy, a z czasem będą one coraz większe, aż któregoś dnia  gra może się w ogóle nie włączyć.

Podałam Ci tylko wskazówki , oraz poradnik - co możesz zrobić, żeby naprawić swoją grę. Reszta należy do Ciebie. 🙂

Pozdrawiam.

• @danuta720 czy jak wyjmę te pliki przed na prawem gry to mam i naprawie ją ta mam później włożyć znowu te pliki do folderu z grą czy ..?
  • danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    5 years ago

@JuliasimsLolpl1 

Włożenie  "tych plików" , czyli  folderu Mods z powrotem do gry po jej naprawie  jest bez sensu, gdyż nadal będziesz miała błędy w grze.

Przed naprawą gry musisz wyjąć z niej cały folder Mods i po naprawie nie wkładać go z powrotem do gry, dopóki nie usuniesz z niego wszystkich zepsutych modów oraz CC (patrz poradnik).

Gdy naprawisz grę to wejdź do niej i sprawdź rozgrywkę (bez CC, oraz bez modów).

• @danuta720 chodziło mi o to
    @JuliasimsLolpl1

Po usunięciu tego modu, w tym samym folderze gry znajdziesz pliki/foldery:

- cache,
    - cachestr,
    - onlinethumbnailcache,
    - localthumbcache.package

Usuń je z gry, gdyż w nich znajdują się zapisy starej rozgrywki (gra zapamiętuje stare błędy właśnie w tych plikach).

Następnie przenieś folder mods na pulpit komputera i napraw grę na Origin. Gdy skończy się naprawa gry to folder Mods możesz włożyć z powrotem do gry, włącz ja i sprawdź rozgrywkę.
  • danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    5 years ago

@JuliasimsLolpl1 

Tych plików nie wkłada się z powrotem do gry. 🙂

To są pliki  pamięci tymczasowej i zapamiętują  wszystkie błędy gry. Po włączeniu gry, gra odtworzy je na nowo, ale już bez błędów.

Przy okazji -  szkoda, że do tej pory nie nie przeczytałaś poradnika.  W  nim zostało wszystko dokładnie opisane. 🙂

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,309 PostsLatest Activity: 39 minutes ago