Forum Discussion

Adeltrauda's avatar
Adeltrauda
Seasoned Newcomer
3 months ago
Solved

Saves - nie wczytuje się zapisana gra

Od kilku dni jest u mnie tylko opcja "Nowa gra", nie ma opcji wczytywania zapisanej. Próbowałam wgrać jeszcze raz plik "saves", naprawiać grę, nic się nie zmieniło i dalej gra nie widzi tych plików. Mody są wyłączone. Proszę o pomoc!

• danuta720's avatar
    danuta720
    3 months ago

Adeltrauda​  

Z katalogu Dokumenty>Electronic Arts wyjmij/przenieś folder The Sims 4 na pulpit komputera, a następnie napraw grę w aplikacji EA.

Po zakończeniu naprawy gry, włącz ją > pokaże się całkiem nowa, czyta gra > wejdź do niej (przez CAS) > wybierz jakiegoś Sima, umieść go w jakimś domu i zapisz grę według opcji "zapisz jako" >wyjdź z gry. Po ponownym wejściu do gry powinnaś mieć możliwość wczytania jej.  To będzie oznaczało, że w starej wersji gry (znajdującej się na pulpicie) nie wykonałaś wszystkich zalecanych powyżej czynności, lub je niedokładnie wykonałaś, albo tamta gra została zepsuta przez nieaktualne mody.

W takiej sytuacji możesz spróbować wykonać następujące kroki:

1. Ze starej gry skopiuj foldery Tray, saves (nie przenoś na razie zawartości ze starego folderu Mods, gdyż znajdują się w nim zepsute mody!) i zamień je z tymi samymi folderami w nowej grze.
    2. Przed podmianą folderów, zrób kopie nowej gry. 

5 Replies

• Adeltrauda​ 

W przypadku  błędów związanych z rozgrywką, wyłączanie modów w grze nie pomaga, gdyż gra nadal pamięta te mody i wszystkie błędy z nimi związane. Dlatego jedyną radą jest wyjęcie z gry całego folderu Mods, a następnie zastosowanie poniższych wskazówek:

1. Z folderu The Sims 4 usuń następujące pliki/foldery:
      - cache,
      - cachestr,
      - onlinethumbnailcache,
      - localthumbcache,
    2. Jeżeli masz w nim pliki o nazwie:
      - lastException .txt,
      - LastUIException.txt
      - LastCrash.txt
      to także je usuń, gdyż one również powodują błędy gry.
    3. Napraw grę w aplikacji EA.
    4. Włącz grę i sprawdź rozgrywkę.

Przeczytaj uważnie poradnik Poradnik : Jak się pozbyć błędów w grze i problemów z modami. | EA Forums - 11091536

• Adeltrauda's avatar
    Adeltrauda
    Seasoned Newcomer
    3 months ago

Zrobiłam wszystko to co Pani napisała. Niestety dalej nie ma opcji wczytywania gry, jest tylko "nowa gra". Co mogę zrobić, żeby odzyskać dane?

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    3 months ago

Adeltrauda​  

Z katalogu Dokumenty>Electronic Arts wyjmij/przenieś folder The Sims 4 na pulpit komputera, a następnie napraw grę w aplikacji EA.

Po zakończeniu naprawy gry, włącz ją > pokaże się całkiem nowa, czyta gra > wejdź do niej (przez CAS) > wybierz jakiegoś Sima, umieść go w jakimś domu i zapisz grę według opcji "zapisz jako" >wyjdź z gry. Po ponownym wejściu do gry powinnaś mieć możliwość wczytania jej.  To będzie oznaczało, że w starej wersji gry (znajdującej się na pulpicie) nie wykonałaś wszystkich zalecanych powyżej czynności, lub je niedokładnie wykonałaś, albo tamta gra została zepsuta przez nieaktualne mody.

W takiej sytuacji możesz spróbować wykonać następujące kroki:

1. Ze starej gry skopiuj foldery Tray, saves (nie przenoś na razie zawartości ze starego folderu Mods, gdyż znajdują się w nim zepsute mody!) i zamień je z tymi samymi folderami w nowej grze.
    2. Przed podmianą folderów, zrób kopie nowej gry. 
  • Adeltrauda's avatar
    Adeltrauda
    Seasoned Newcomer
    3 months ago

Skasowałam wymienione foldery, naprawiałam grę, usunęłam folder Mods, jak zaczęłam nową grę pojawiła się możliwość jej wczytania, ale nie ma moich poprzednich danych pomimo skopiowania folderu Saves i Tray

• danuta720's avatar
    danuta720
    Hero+
    2 months ago

Adeltrauda​ 

Jeżeli poprawnie przeniosłaś pliki/foldery, oznacza to, że ten zapis nie został odczytany przez grę - być może z powodu zepsutych modów, lub innych błędów, albo stara rozgrywka nie została poprawnie zapisana.

Moja rada - zawsze zapisuj grę według opcji "zapisz jako", wtedy każdy zapis gry będziesz widziała osobno i jeżeli ostatni zapis się zepsuje, wtedy będziesz mogla wczytać grę jakimś poprzednim zapisem. Zostawiaj  5-6 ostatnich zapisów, resztę usuwaj, bo gra i tak ich nie odczyta.

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,320 PostsLatest Activity: 10 hours ago