Forum Discussion

bage01's avatar
3 years ago

Błąd przy zapisywaniu Sims 3

Hej!

Niedawno kupiłam nowy komputer, co wiązało się z przeniesieniem z Windowsa 7 na 11. Dopasowałam wszystkie ustawienia w simsach do mojego komputera (tzn. zainstalowałam patch na kartę graficzną od Nexus, dopasowałam procesor - w GraphicRules ustawiłam wszystkie poziomy cpuLevel na 4-3-3-3 oraz zwiększyłam ilość RAMu).

I tu zaczyna się mój problem... ilekroć chcę zapisać grę, nawet nową, na nowym świecie, gdzie jeszcze nie mam żadnych zapisów - podczas zapisywania pojawiają się na zmianę błędy 16 i 12... Na błąd 16 znalazłam tylko jedno rozwiązanie, żeby w folderze Saves usunąć zapis z napisem .bad i usunąć końcówkę .backup z drugiego, ale ja nawet tego backupu nie mam, bo nie istnieje poprzedni zapis. Czasami pojawia się ten folder z zapisem, tyle że pusty, a pod nim jest ten z końcówką .bad (także pusty). A kiedy jakimś cudem błąd 16 się nie pojawi, na jego miejsce wchodzi błąd 12, który podobno znaczy brak pamięci tyle, że na dysku C ja mam tej pamięci wolne 801 GB. Próbowałam już otworzyć grę jako administrator, wyłączając antywirusa, ze Smooth Patchem, bez Smooth Patcha i kompletne nic. Próbowałam też zapisać na różnych prędkościach, na pauzie, w edycji miasta, cały czas przez "Zapisz jako" i tylko czasem przez zwykłe "Zapisz". Tylko 2 razy jakimś cudem udało się zapisać, ale ja już nie wiem, z czego to wynikło. Na starym Windowsie nie miałam takich problemów.

1 Reply

• Aschantka's avatar
    Aschantka
    Seasoned Veteran
    3 years ago
    @bage01 Sprawdź jeszcze, czy masz zaznaczoną wersję 64 bitową w ustawieniach w EA App. Być może tu leży problem. Na windows7 można było grać tylko w wersji 32 bit o ile pamiętam. Przesiadając się na lepszy system operacyjny może nie zmieniłaś ustawień konta. Napisz proszę, czy ta porada coś pomogła.
    Natomiast co do kodów błędów - ich lista zawsze jest dołączana do pliku readme każdego dodatku.
    Jeśli gra się krzaczy i wyskakuje jakiś błąd - w folderze saves tworzą się dwa lub trzy pliki zapisu - jeśli chwilę grałaś i zdążyłaś zapisać grę - to będziesz miała sejw z nazwą okolicy, w jakiej grałaś - (załóżmy że w Twinbrook) - to sejw podstawowy będzie się nazywał Twinbrook.sims3, a drugi (ten po co najmniej dwukrotnym zapisaniu gry) Twinbrook.sims3.backup, a po wyskoczeniu błędu (jakiegokolwiek) gra utworzy jeszcze Twinbrook.sims3.bad.
    Żeby odzyskać sejw sprzed wyskoczenia błędu należy usunąć z folderu saves plik zapisu o nazwie Twinbrook.sims3 oraz Twinbrook,sims3.bad, a zapisowi z końcówką backup odciąć tę końcówkę backup (zmienić nazwę) pamiętając, by nowa nazwa brzmiała dokładnie tak jak główny plik zapisu - nie można zrobić odstępu w nazwie lub pozostawić kropki (lub innego znaku). Uruchamiając grę "wracamy" do stanu sprzed wyskoczenia błędu. Ale ta opcja odzyskiwania jest tylko wtedy możliwa, jeśli zdołaliśmy sejw zapisać (ja robię już z automatu dwa zapisy - jeden po drugim).

Piszesz także że wyskakuje ci błąd brak pamięci. A piszesz że masz tej pamięci 801GB.
    Mam wrażenie, że albo pomyliłaś się wpisując te wartości, albo mylisz ilość wolnego miejsca z pojemnością kości pamięci. Raczej nie znam takiej konfiguracji, w której bytłoby tyle pamięci RAM. Simsy do prawidłowego działania potrzebują raptem 4 GB RAM-u, bo TS3 nakłada ograniczenia na wykorzystanie pamięci RAM, i tego się nie przeskoczy.

Na zaprzyjaźnionej stronceDOT.Sims prowadzonej przez znanego simowicza, i youtubera Glossygema (Karola) znalazłam taki oto poradnik https://sims.arhn.eu/2020/10/04/the-sims-3-w-2020-roku-poradnik-optymalizacyjny/

About The Sims Dyskusja o serii

Dyskutuj o The Sims Medieval, oryginalnym The Sims, The Sims 2, The Sims 3, The Sims Mobile, The Sims FreePlay i spekuluj na temat przyszłości serii, w tym Project Rene.1,408 PostsLatest Activity: 20 hours ago