Forum Discussion

werka2003's avatar
3 years ago
Solved

Problem z zainstalowaniem the sims 2

Witam mam problem z zainstalowaniem the sims 2 na moim laptopie z nośnikiem DVD. Gra była kiedyś dawno temu zainstalowana. Mój laptop ma windows 10, z tego co wiem to można tą grę uruchomić na windows 10 bo szukałam w internecie informacji. Na początku miałam taki problem że nie mogłam odpalić aplikacji (the sims 2 double deluxe) która znajdowała w nośniku ponieważ pojawiał się komunikat że jakiś administrator zablokował możliwość otworzenia aplikacji w celu ochrony. Bo windows 10 ma jakieś zabezpieczenia przed pobieraniem plików z nieznanych stron itp. Nazywa to się jakoś kontrola konta użytkownika czy coś w tym stylu. Potem na internecie szukałam jak to wyłączyć i chyba mi się udało tylko teraz mam inny problem, a mianowicie nie mogę po prostu włączyć aplikacji. Pokazuje się jakby taki obraz jakby miało się coś włączyć ale tylko na chwile i znika a nawet jak wsadzam płytę do nośnika DVD to sie nie pojawia nic, żaden program do instalacji. Wie ktoś może jak naprawić ten błąd? Bardzo mi zależy żeby tą grę zainstalować. Proszę o pomoc i z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź, będę wdzięczna. Wiem że kiedyś the sims 2 przez jakiś czas było dostępne na orgin z wszystkimi dodatkami za darmo ale to już było dawno I o tym nie wiedziałam. I jest opcja jedynie żeby z internetu pobrać program instalacyjny ale trzeba pobrać też kod i proszą o numer telefonu i wtedy pisze że jakaś subskrypcja i płatności co chyba 7 dni ale to jest raczej mało bezpieczne i wolałabym tego uniknąć. Jest jakaś inna możliwość żeby zainstalować tą grę?

• @werka2003Nie pobieraj niczego z netu, co jest aplikacją (plikiem o końcówce.exe) niewiadomego pochodzenia, a już na pewno płatną i to w subskrybcji - będziesz płacić co tydzień do skończenia świata - bo to jest oszustwo. Zanim cokolwiek zainstalujesz - czytaj na forach o tym, upewnij się,  czy to na pewno jest darmowe, a jeśli do kupienia - to płatne jednorazowo!

Nie mam pewności, czy dwójka ruszy ci na windows 10 - z tego, co mi wiadomo, raczej nie bardzo. Trzeba się trochę znać na obsłudze karty graficznej i nie bać się wprowadzać zmian w jej ustawieniach - bo jeśli ci się uda odpalić grę, to będziesz zdziwiona, że jedynym dostępnym do wyboru rozmiarem ekranu będzie 800x600. To dlatego, że posiadasz zbyt nową kartę graficzną - która nie jest rozpoznawana przez grę. Krótko mówiąc - twoja karta graficzna jest po prostu... zbyt dobra dla dwójki 🙂 Potrzebny do tego jest programik o nazwie Graphic rules Maker, ale ja go nigdy nie używałam więc nie chcę ci polecać czegoś, czego nie znam.
    Co do tego "administratora", który ci zablokował dostęp do aplikacji - to jest nim twój własny komputer 🙂 Po prostu musisz uruchomić komputer w trybie administratora. . Jak to zrobić? Na dole na belce masz talą lupkę - kliknij tam i w pole dialogowe wpisz trzy literki - cmd - pokaże ci się okno poleceń a wśród nich będzie - uruchom jako administrator. I uruchom 🙂 Teraz spróbuj jeszcze raz uruchomić aplikację.

Poszukaj jeszcze na tym forum odpowiedzi Ti_Sento79, który udzielał odpowiedzi w podobnym temacie do twojego,

3 Replies

• Aschantka's avatar
    Aschantka
    Seasoned Veteran
    3 years ago

@werka2003Nie pobieraj niczego z netu, co jest aplikacją (plikiem o końcówce.exe) niewiadomego pochodzenia, a już na pewno płatną i to w subskrybcji - będziesz płacić co tydzień do skończenia świata - bo to jest oszustwo. Zanim cokolwiek zainstalujesz - czytaj na forach o tym, upewnij się,  czy to na pewno jest darmowe, a jeśli do kupienia - to płatne jednorazowo!

Nie mam pewności, czy dwójka ruszy ci na windows 10 - z tego, co mi wiadomo, raczej nie bardzo. Trzeba się trochę znać na obsłudze karty graficznej i nie bać się wprowadzać zmian w jej ustawieniach - bo jeśli ci się uda odpalić grę, to będziesz zdziwiona, że jedynym dostępnym do wyboru rozmiarem ekranu będzie 800x600. To dlatego, że posiadasz zbyt nową kartę graficzną - która nie jest rozpoznawana przez grę. Krótko mówiąc - twoja karta graficzna jest po prostu... zbyt dobra dla dwójki 🙂 Potrzebny do tego jest programik o nazwie Graphic rules Maker, ale ja go nigdy nie używałam więc nie chcę ci polecać czegoś, czego nie znam.
    Co do tego "administratora", który ci zablokował dostęp do aplikacji - to jest nim twój własny komputer 🙂 Po prostu musisz uruchomić komputer w trybie administratora. . Jak to zrobić? Na dole na belce masz talą lupkę - kliknij tam i w pole dialogowe wpisz trzy literki - cmd - pokaże ci się okno poleceń a wśród nich będzie - uruchom jako administrator. I uruchom 🙂 Teraz spróbuj jeszcze raz uruchomić aplikację.

Poszukaj jeszcze na tym forum odpowiedzi Ti_Sento79, który udzielał odpowiedzi w podobnym temacie do twojego,

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    3 years ago

@werka2003@Aschantka  Witajcie.

Uzupełnię wypowiedź.

Przykro mi, ale nie będzie możliwość uruchomienia wersji płytowej TS2 na Windows 10 i 11 a nawet późniejszych jeżeli powstaną.

Na płytach gry The Sims 2 jak i również w dodatkach (Niestety inne starsze gry w wersjach płytowych również nie działają), zastosowano DRM (zabezpieczenie płyty przed kopiowaniem) którego właśnie nie czytają w/w systemy Windows (brak specjalnej usługi), żeby zweryfikować czy taka płyta nie jest czasami kopią, niestety Microsoft to usunął i nie można nic z tym zrobić.

Kontaktowałem się wcześniej w tej sprawie z Microsoftem, niestety odpowiedź firmy była jednoznaczna - "Nie wprowadzą tej usługi do systemu Windows 10 i nowszych ze względu na to, że usługa Security Driver nie jest jest już aktualizowana i wspierana przez producentów zabezpieczeń nośników takich jak MacroVision, Sony i w tym właśnie Microsoft. Jedyne wyjście to powrócić czasowo do Windows XP/Vista/7 które tą usługę posiadają i można bez problemu uruchomić taką płytę z grą albo skontaktować się z producentem gry w tej sprawie".

About The Sims Dyskusja o serii

Dyskutuj o The Sims Medieval, oryginalnym The Sims, The Sims 2, The Sims 3, The Sims Mobile, The Sims FreePlay i spekuluj na temat przyszłości serii, w tym Project Rene.1,405 PostsLatest Activity: 2 days ago