Forum Discussion

sebastianhirsch's avatar
9 years ago
Solved

The sims 2 - Problem z uruchomieniem/cieniami lub rozdzielczością - rozwiązanie

Hej! Zwracam się do Was, aby zgłosić błąd pojawiający się w mojej rozgrywce. Mianowicie - pod moimi simami (oczywiście w grze The Sims 2) są kwadratowe "cienie". Zastosowałam się do rad i obniżyłam jakość cieni na "średnią", ale to nic nie pomogło 😉  Pozdrawiam Nikola!

• Cześć 🙂 Też dzisiaj zainstalowałam Simsy 2 na Windowsie 10 i miałam dokładnie te same problemy, co @sebastianhirsch@nemomichu i prawdopodobnie @rem1kGOD, więc pomyślałam, że się odezwę i może uda mi się pomóc. 

Po pierwsze, dziękuję @EA_Ataashi - zmiana jakości cieni na średnią nie zadziałała, ale Twoje rozwiązanie ze zmianą w GraphicsRules rozwiązało problem czarnych kwadratów zamiast cieni, więc jeśli kogoś to jeszcze dotyczy, to warto spróbować. Natomiast kłopot z migającymi ścianami wspomniany przez @nemomichu rozwiążecie też zmianą w pliku GraphicRules.sgr: na początku pliku podmieńcie trzy linie:

seti Low 1

seti Medium 2

seti High 3

na same trójki, tzn.

seti Low 3

seti Medium 3

seti High 3

U mnie ta zmiana spowodowała jeszcze blokadę rozdzielczości - mogłam ustawić tylko 800x600, więc żeby to naprawić, znowu trzeba pogrzebać w GraphicsRules.sgr: poszukajcie linii option ScreenModeResolution i ustawcie wszystkie linie zawierające wyrażenia maxResWidth oraz maxResHeight na wartości rozdzielczości, które chcecie uzyskać, czyli np. w moim przypadku wygląda to tak:

option ScreenModeResolution

setting $Low

uintProp maxResWidth 1366

uintProp maxResHeight 768

uintProp defaultResWidth 800

uintProp defaultResHeight 600

setting $MediumButDefaultLow

setting $Medium

setting $High

Po wprowadzeniu tych dwóch wymienionych przeze mnie zmian oraz rozwiązania @EA_Ataashi na cienie pod simami The Sims 2: Pełna Kolekcja śmiga na Windowsie 10 bez migających tekstur, cieni pod simami w natywnej rozdzielczości. 🙂 Mam nadzieję, że te rozwiązania pomogą też pozostałym. Miłej gry! 🙂

7 Replies

• EA_Ataashi's avatar
    EA_Ataashi
    Icon for EA Staff (Retired) rankEA Staff (Retired)
    9 years ago

Witaj @sebastianhirsch

Problem z kwadratowymi cieniami w The Sims 2, zwykle spowodowany jest... zbyt dobrą kartą graficzną, ale spróbujemy coś na to zaradzić 😉

Po pierwsze prosiłabym, abyś uruchomiła grę w trybie zgodności dla systemu Windows 95 lub 98

• Kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonę gry na pulpicie;
    • wybierz Ustawienia;
    • wybierz Tryb zgodności;
    • zaznacz "Uruchom ten program w trybie zgodności dla..." i wybierz odpowiednią wersję systemu;
    • kliknij "Zastosuj".

Jeśli problem z cieniami nadal będzie występował, spróbuj również poniższego rozwiązania.

• Udaj się do folderu z plikami do gry (przykładowa ścieżka to: C:\Program Files (x86)\Origin Games\The Sims 2 Ultimate Collection\Fun with Pets\SP9\TSData\Res\Config);
    • znajdź plik GraphicRules.sgr i otwórz go w notatniku;
    • odnajdź następujący fragment tekstu:

option Shadows
    setting $Low
    boolProp simShadows false
    boolProp objectShadows false
    boolProp guob false
    boolProp heightMapShadows false

setting $Medium
    boolProp simShadows false
    boolProp objectShadows false
    boolProp guob true
    boolProp heightMapShadows true

setting $High
    boolProp simShadows true 
    boolProp objectShadows true
    boolProp guob true
    boolProp heightMapShadows true

• w zaznaczonym na czerwono fragmencie tekstu zmień "true" na "false", aby linijka wyglądała w ten sposób boolProp simShadows false
    • zapisz zmiany w pliku.

Daj znać czy udało się pozbyć natrętnych kwadratów 🤞

• rem1kGOD's avatar
    rem1kGOD
    8 years ago

A jeżeli ktoś ma windowsa 10 nie windows 7 bo u mnie na windows 10 twj opcji ze zgodnością nie ma

• EA_Ataashi's avatar
    EA_Ataashi
    8 years ago

Czy aby na pewno @rem1kGOD ? 😉

W systemie Windows 10 powinna być zakładka o nazwie "Zgodność", więc spróbujmy raz jeszcze, krok po kroku...

• Kliknij prawym przyciskiem myszy kliknij ikonę gry.
    • Wybierz Właściwości.
    • Następnie wybierz zakładkę Zgodność.
    • Zaznacz Uruchom ten program w trybie zgodności z:
    • Z rozwijanego menu wybierz starszą wersję systemu operacyjnego, np. Windows XP (Service Pack 3).
    • Zatwierdź poprzez kliknięcie OK.
  • nemomichu's avatar
    nemomichu
    8 years ago
    No nie bardzo.. Robię krok po kroku jak powinno być w systemie Windows 10 (bo go mam) i jeszcze grafika jest słaba. Cały czas migają czarne paski. Nawet nie sprawdzałam tych cieni, od razu wyłączyłam grę.
  • Robię wszystko żeby je usunąć, ale one nadal migają (paski). Chyba zostaje tylko odinstalowanie i ponowne zainstalowanie gry.
  • EA_Odix's avatar
    EA_Odix
    8 years ago

@nemomichu Hej!

Koleżanka @ EA_Patrycja podała wyżej instrukcję jak dobrać ustawienia graficzne itp. pod nowsze systemy operacyjne, aby gra Sims 2 działała optymalnie. Dodatkowo sprawdź proszę wersję sterownika grafiki jaką posiadasz, gdyż możliwe, że jest nowsza wersja poprawiająca problemy z wyświetlaniem obiektów/tekstur.

W samej grze spróbuj również ustawić opcję, według filmiku poniżej:

Powodzenia! 🤞

• Cześć 🙂 Też dzisiaj zainstalowałam Simsy 2 na Windowsie 10 i miałam dokładnie te same problemy, co @sebastianhirsch@nemomichu i prawdopodobnie @rem1kGOD, więc pomyślałam, że się odezwę i może uda mi się pomóc. 

Po pierwsze, dziękuję @EA_Ataashi - zmiana jakości cieni na średnią nie zadziałała, ale Twoje rozwiązanie ze zmianą w GraphicsRules rozwiązało problem czarnych kwadratów zamiast cieni, więc jeśli kogoś to jeszcze dotyczy, to warto spróbować. Natomiast kłopot z migającymi ścianami wspomniany przez @nemomichu rozwiążecie też zmianą w pliku GraphicRules.sgr: na początku pliku podmieńcie trzy linie:

seti Low 1

seti Medium 2

seti High 3

na same trójki, tzn.

seti Low 3

seti Medium 3

seti High 3

U mnie ta zmiana spowodowała jeszcze blokadę rozdzielczości - mogłam ustawić tylko 800x600, więc żeby to naprawić, znowu trzeba pogrzebać w GraphicsRules.sgr: poszukajcie linii option ScreenModeResolution i ustawcie wszystkie linie zawierające wyrażenia maxResWidth oraz maxResHeight na wartości rozdzielczości, które chcecie uzyskać, czyli np. w moim przypadku wygląda to tak:

option ScreenModeResolution

setting $Low

setting $MediumButDefaultLow

setting $Medium

setting $High

Po wprowadzeniu tych dwóch wymienionych przeze mnie zmian oraz rozwiązania @EA_Ataashi na cienie pod simami The Sims 2: Pełna Kolekcja śmiga na Windowsie 10 bez migających tekstur, cieni pod simami w natywnej rozdzielczości. 🙂 Mam nadzieję, że te rozwiązania pomogą też pozostałym. Miłej gry! 🙂

About The Sims Dyskusja o serii

Dyskutuj o The Sims Medieval, oryginalnym The Sims, The Sims 2, The Sims 3, The Sims Mobile, The Sims FreePlay i spekuluj na temat przyszłości serii, w tym Project Rene.1,341 PostsLatest Activity: 11 hours ago