Forum Discussion

EA_Kuba's avatar
EA_Kuba
Icon for Community Manager rankCommunity Manager
5 years ago

Beta Battlefield 2042 - Wasze opinie spostrzeżenia, klipy z gry, zrzuty ekranu

Cześć wszystkim, 

Długo oczekiwana beta gry została już udostępniona w ramach wczesnego dostępu (jeśli jesteście posiadaczami EA Play, lub zamówiliście grę przedpremierowo - nie zwlekajcie i pobierzcie ją!)

Chcielibyśmy zachęcić Was do podzielenia się z nami Waszymi spostrzeżeniami i wrażeniami z gry. 🙂 Dodatkowo jeśli już podczas bety udało się Wam ująć jakiś "Battlefield moment" koniecznie się podzielcie nim z nami! 🙂 

Pamiętajcie o konstruktywnej formie Waszych wypowiedzi i przestrzeganiu zasad forum. 

Do zobaczenia w Battlefield Bezpaci! 

18 Replies

• 8) Jeszcze brak tablicy wyników i zarządzanie składem (do tego 4 osobowe składy to jednak za mało od czasów BF1/BF5, skoro teraz serwery mieszczą 128 osób to składy powinny zostać zwiększone - tak wskazywałaby logika jakaś tam, przynajmniej moja :D). Słyszałem, że tablica raczej się pojawi, ale to info od innych graczy czy bardziej z ich dyskusji. No bo nikt nie widzi powodu dla którego DICE miałoby z tego rezygnować. Mimo wszystko dobrze byłoby wiedzieć, że coś takiego się pojawi. To pomagało zgłaszać oszustów, ale też gramy czasem po to by rywalizować, więc taka tablica to jednak norma w grach.
  • @Chytrooki rozumiem, że wszystko co było pozytywne w starszych BF i od czego odeszli również Ci odpowiada? Nie dostrzegasz że ta gra tylko z nazwy jest
    Battlefield-em?
  • Chytrooki's avatar
    Chytrooki
    Hero+
    5 years ago
    Niestety nie potrafię odpowiedzieć Ci na to pytanie. Gra jeszcze nie miała premiery więc nie, określę czy jest, z nazwy Battlefield-em. Wiem, że niektórzy gracze Battlefield-a zatrzymali się w czasie i żyją nostalgią z marzeniami o BF4 jaka to była wspaniała odsłona serii. Faktycznie BF4 i BF3 to były wybitne gry, ale nie zamierzam odgrzewać starego kotleta i grać w kółko w to samo. Zdaje sobie sprawę, że istnieją gracze, którym to nie przeszkadza, grają w starą grę, ja wolę grać w coś nowego. Dla mnie każdy z Battlefield-ów jest unikalny i w każdego grało mi się dobrze.
  • drabo89's avatar
    drabo89
    5 years ago

Brak punktów drużynowych to świetna sprawa! Nie rozumiem poprzednich wypowiedzi. Wcześniej było tak, że kupować za punkty mógł tylko dowódca - w bf42 każdy może przywołać pojazd i dla mnie to jest super. Nie chciałbym, żeby 1 gracz z 4 miał możliwość przyzywania pojazdów, a pozostali nie - jakaś równowaga musi być, więc w mojej opinii dali dobre rozwiązanie.

A nowi specjaliści to * sprawa. W poprzednich edycjach właśnie tego mi brakowało, a nie podział na sztywne klasy. Teraz można grać wsparciem z pistoletem maszynowym, albo szturmowcem z snajperką. Jest możliwość grania dowolnym specjalistą, który ma własne unikalne umiejętności, a dodatkowo można ich wyposażyć w dowolnie wybrany zestaw broni.

Dla mnie bf42 to coś nowego, ale zgodzę się z jednym - brakuje mi sprawdzonych rozwiązań z poprzedniej serii np. umocnień, leżenie na plecach, wychylanie z za rogu, większej destrukcji otoczenia, animacji np. odrzutu od wybuchów, strzelanie w granaty w powietrzu i ich wybuch, stacje zaopatrzenia.

• OFFik's avatar
    OFFik
    5 years ago
    @drabo89

1) Punkty drużynowe

Jasne, częściowo masz rację. Z drugiej strony BF zawsze wspierać miał teamplay. Poza tym te czołgi/pojazdy które wzywa się w BF2042 to pochodzą z ogólnej puli pojazdów. Czołgi w BF5 wzywane przez dowódcę pochodziły z dodatkowej puli, co też było spoko. Do tego różniły się jednak znacząco od tych podstawowych :D No i jednak braku artylerii/V2 to szkoda bo ogarnięty dowódca mógł tym wiele zmienić. Nawet zrzuceniem zasłony dymnej. Mi tam jednak tego będzie brakować bo to było jakieś urozmaicenie i premiowało grę drużynową.

2) Specjaliści
    Szkoda jednak, że na mapie zamienia się to w bieganinę klonów. Te unikalne zdolności można było zamienić w perk do wyboru dla danej klasy. Widać, że twórcy pogubili się i chcieli zrobić misz-masz z Apexa, Rainbow Six, CoDa i BF. Koniec końców kiedy robisz coś dla wszystkich to wychodzi papka, którą mało kto przyjmie z zadowoleniem. Papka bez własnej tożsamości i ignorująca to co zapoczątkowała seria Battlefield.

3) Chociaż w tym się zgadzamy :D Ja to nawet bym przebolał przesuniętą premierę byleby tylko dostać coś znacznie lepszego od tego co zaprezentowano w becie. Nie wiem czy społeczność po raz kolejny dobrze przyjmie grę pełną błędów i okrojoną z funkcji (tak jak to było w BF5 itd.)
  • Twordy's avatar
    Twordy
    Seasoned Ace
    5 years ago
    Oby ktoś czytał opine na temat nowej gry.

Nie będę przytaczać błędów bo może nowe dojdą w kolejnym buildzie gry :D

Moje główne spostrzeżenie jest takie jak większośći postujących.

> Movement to bliżej ma do APEX Legends niż wcześniejszych Beefów.

> Podoba mi się holo z żółtą poświatą... wreszcie coś co pomaga w celowaniu.

> Specjaliści byliby dobrym rozwiązaniem gdyby chociaż inaczej wyglądali w US-RU teamach. Ciężko czasem skminić czy to wróg czy przyjazny.

> Na temat balansu się nie wypowiem bo obecny build w becie był lekko zbugowany.

> Dźwięk jest wiadomo do naprawy.

> EA - dajcie mapy z Battlefield 2 (2005) jak Karkand i Oman znowu, przeróbcie Mashtuur City! Mapy z BF4 jak Locker i Zavod, Firestorm i będzie HiT!!!
  • No i mamy pełną wersję (ponoć bo gra waży jakieś 48 GB na PC). Co na minus według mnie?

- Dalej nie ma normalnych tablic wyników i już raczej nie będzie. Pewnie w myśl tego by słabym graczom nie było przykro. Tylko utrudnia to wyłapanie i zgłaszanie cheaterów (mówię o takich co cisnęli po 80-150 killi przy zeru zgonach itd.). Odbiera to też trochę rywalizacji, szkoda.

- Za mało pojazdów, zdecydowanie za mało :D Na pewno mniej w porównaniu do "pacyfiku" z BF5, a mapy tam były raczej mniejsze. Gracze co raz bardziej narzekają na to, że mapy są za duże i jeśli nie można się zrespić na kimś to czeka nas dużo biegania. Wiem, że zwiększono liczbę pojazdów w porównaniu do bety, ale to dalej za mało. Wystarczyłoby zrobić jakieś mapy po prostu bez pojazdów (jak operacja podziemie albo ta druga w Afryce) dla równowagi i by Ci co nie lubią pojazdów mogli znaleźć coś dla siebie.

- Brak wyszukiwarki serwerów to jakieś nieporozumienie. Tego kompletnie nie rozumiem. W BF5 mogłem chociaż pograć w ulubione mapy, miałem podgląd na kolejne w rotacji. Tutaj regres, przykro patrzeć kiedy jakaś gra cofa się w rozwoju jeśli chodzi o takie podstawowe elementy.

• Beta, premiera, po premierze. Cancel Ultimate Edition po pograniu około jednego dnia.

Ta gra to nie BattleField. To jakiś zlepek nie wiadomo czego z usuniętymi wszystkimi elementami, które można kojarzyć z serią BattleField. Zaklinanie rzeczywistości i sponsorowanie kolejnych artykułów i Youtuberów nic nie da. 2042 Bugs on the Field.

Jako weteran całej serii jestem kompletnie rozczarowany. To jest jakiś downgrade. Pozostała tylko nazwa.

Opinie? Popatrzmy na metacritic:

https://www.metacritic.com/game/pc/battlefield-2042

Opinie "artykuły" branżowe / sponsorowane - 73/100

Opinie graczy - 2.3/10

Na Steam: 23 % pozytywne (czyli w większości negatywne)

ciekawostka. Steam pokazuje na moment pisania tego postu 50tyś graczy online w 2042 i 25tyś online w V i 1.

A tutaj mamy piękną listę - po angielsku - czego nie ma, czego brakuje albo co usunięto względem poprzednich wersji BF. Lista powala. Trudno się z nią nie zgodzić.

https://www.reddit.com/r/battlefield2042/comments/qw1mbw/fuck_it_heres_a_list_of_absolutely_everything/

Pycha kroczy przed upadkiem.

Nie słuchaliście graczy. Byliście zamknięci na krytykę. Wiedzieliście lepiej. No to macie.

About Battlefield 2042

Dyskutuj o najnowszych wiadomościach i informacjach o grze Battlefield 2042 na forach społeczności.643 PostsLatest Activity: 12 days ago