Forum Discussion

Re: Freez menu - wolne działanie

Mam ten sam problem. Także posiadam AMD Radeon HD 7600m (7670m) i i7 3630qm.

Moim zdaniem jest to wina też windows'a 10, ponieważ na 10 dużo gier nie chce mi działać, np. najnowszy need for speed. Na 10 zacina mi się w połowie ładowania i wyskakuje błąd z dx a na 8.1 normalnie działa i mam te 30fps'ów. Nawet Wiedźmin 1 nie chciał się włączyć bez dodania komendy. Myślę, że jest to spowodowane tym, że windows 8.1 wykrywa mojego radeona jako zintegrowaną karte intela hd 4000 i wtedy wszystko działa, ponieważ do intela są nowsze sterowniki. Na 10 wykrywa jako radeona, a niestety sterowniki ostatnie do hd 7600m są z marca 2016 roku i dlatego występują problemy. Jako przykład mogę podać GTA V, gdzie na końcu pliku settings.xml jest informacja z jakiej karty korzysta gra. Na 10 jest tam radeon a na 8.1 jest tam intel, gdzie i tak gra wykorzystuje radeona. Mówię tutaj bardziej o laptopa bo raczej na pc takiego problemu nie ma.

Możliwe, że w najbliższym czasie będę instalował 8.1 to dam znać.

15 Replies

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    8 years ago
    Approved

Czy po dzisiejszej aktualizacji coś się u was zmieniło? U mnie dalej freezuje w menu i nic się nie da zrobić

• EA_Odix's avatar
    EA_Odix
    Icon for EA Staff (Retired) rankEA Staff (Retired)
    8 years ago

@Bobas77 @xPaTr0 @essQu

Panowie niestety, ale jak już zostało to wspomniane w tej odpowiedzi, wymagania są określane odgórnie i z każdą aktualizacją i nową zawartością gra kładzie większy nacisk na podzespoły komputera. Stąd ważne, aby wymagania sprzętu były spełnione przynajmniej w minimalnych. Zarówno karta jak i procesor w waszych konfiguracjach nie spełnia minimalnych wymagań, stąd takie zachowanie gry już w samym menu. 

Dodatkowo seria kart, której używacie ( lista poniżej) została przez AMD oznaczona jako "legacy" i w skrócie zostały przeniesione do tzw "rezerwy" co oznacza brak dalszego wsparcia ze strony sterowników. 

1. AMD Radeon™ R5 235X,
    2. Radeon™ R5 235
    3. Radeon™ R5 230
    4. Radeon™ R5 220
    5. Radeon™​ HD 8470
    6. Radeon™ HD 8350
    7. Radeon™ HD 8000 (​D/G warianty)
    8. Radeon™ HD 7000 (HD 7600 oraz poniżej w tym seria dla laptopów HD 7600M)
    9. Radeon™ HD 6000
    10. Radeon™ HD 5000

Oficjalny komunikat

@MariJuanaKillS 

Co do Twojej konfiguracji, zalecam osobiście dołożenie pamięci RAM do rekomendowanych 16 GB, gdyż gra potrafi szczególnie w ustawieniach ULTRA skonsumować wraz z systemem więcej niż 8 GB Ram-u! 

Dodatkowo, spróbuj poniższego obejścia:

1. Wyłącz zapisy w chmurze na swoim koncie  (Origin > Ustawienia aplikacji > Instalacje i zapisane stany gry > Zapisane stany gry WYŁĄCZ) 
    2. Zmień nazwę folderu Battlefield 1 w bibliotece Dokumenty na np. Battlefield 1 kopia
    3. Wyłącz Origin całkowicie (Origin > Zakończ) 
    4. Uruchom ponownie Origin jako ADMINISTRATOR - INSTRUKCJA
    5. Uruchom ponownie grę również jako ADMINISTRATOR, jeśli wszystko dobrze pójdzie powinien się utworzyć nowy folder Battlefield 1 w Dokumentach oraz sama gra powinna uruchomić się w domyślnych ustawieniach! 

Listę solucji na spadki klatek w grze, znajdziesz również w tym wątku na forum.

Pozdrawiam! 

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    8 years ago
    Approved

@EA_Odix

Może mój sprzęt nie należy do najlepszych bo ma swoje lata i mimo, że nie spełniał minimalnych wymagań gry to gra działała płynnie(nawet podczas Bety) i to nie na najniższych detalach w FHD  mialem ok 30-40FPS. Po dodaniu dodatku, nowych map itp dalej było wszystko ok. Nagle weszła jakaś aktualizacja i w magiczny sposób mój sprzęt jej już nie może udźwignąć. Moim zdaniem albo przypadkiem została pogorszona optymalizacja albo jest to celowy zabieg by postarzeć produkty i napędzić rynek (Przykład: przy premierze Call Of Duty Ghosts gra wymagała 6GB RAMu by się uruchomić gdzie sama gra potrzebowałą tylko ok 2GB, dokupiłem RAM a potem nagle po wielkiej burzy w internecie wyłączyli ten ogranicznik. Ile osób zrobiło to samo?)

Moja specyfikacja:

Procesor AMD Phenom II X6 1055T 2,8GHz

XFX Radeon HD6950 1GB

Goodram Iridium Pro 240GB

Ram: 12GB

Zasilacz OCZ StealthXStream 2 700W

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    8 years ago
    Approved

Witam, zaraz będę pisał na ten temat posta, ale miałem tą samą sytuację po ostatniej aktualizacji, u mnie pomogło wyłączenie obsługiwania direct x 12 w opcjach.

• Jakie wy głupoty wypisujecie to głowa mała. Normalnie jakbym dodzwonił się do biura obsługi klienta i rozmawiał z *** pracownikiem który ma kartkę z wytycznymi przed sobą. U mnie menu zaczęło się zacinać zaraz po aktualizacji gry. I nie gadajcie głupot o wymaganiach sprzętowych bo akurat sama gra chodzi płynnie, tylko karty menu przerzucają się w odstępach 30s-1 min. Sterowniki mam aktualne, NA ŻADNEJ INNE GRZE NIC MI SIĘ NIE DZIEJE!. Już nie mówiąc, że gra została "naprawiana" przez Origin. Który notabene nie wykrył żadnych błedów w grze. *** menu po aktualizacji i tyle.

[edytowano] 

• EA_Odix's avatar
    EA_Odix
    8 years ago

@Dahalt 

Na wstępie drobna rada i zarazem ostrzeżenie, jeśli nadal będziesz kontynuował wpisy takiej treści to zostaną one usunięte w ramach obowiązującego regulaminu forum!

Co do osób z problemami wolno działającego menu. Jest to problem plików konfiguracji (lokalnie) bądź wadliwie pobranej/zainstalowanej aktualizacji.

Z kroków, które powinny zadziałać to:

WYŁĄCZENIE DIRECTX 12 w menu Zaawansowane (Opcje grafiki) oraz restart gry!

WYŁĄCZENIE V-SYNC (Synchronizacja pionowa) w Opcje grafiki.

WYCIĘCIE (np. na Pulpit) folderu twinkle z katalogu ustawień gry ( Battlefield 1 w bibliotece Dokumenty) i restart gry!

ODŁĄCZENIE PADA przed uruchomieniem gry.

DODATKOWO:

1. Wyłącz zapisy w chmurze na swoim koncie  (Origin > Ustawienia aplikacji > Instalacje i zapisane stany gry > Zapisane stany gry WYŁĄCZ) 
    2. Zmień nazwę folderu Battlefield 1 w bibliotece Dokumenty na np. Battlefield 1 kopia
    3. Wyłącz Origin całkowicie (Origin > Zakończ) 
    4. Uruchom ponownie Origin jako ADMINISTRATOR - INSTRUKCJA
    5. Uruchom ponownie grę również jako ADMINISTRATOR, jeśli wszystko dobrze pójdzie powinien się utworzyć nowy folder Battlefield 1 w Dokumentach oraz sama gra powinna uruchomić się w domyślnych ustawieniach! 

@Bobas77

Jak już wspomniałem, wymagania gry są określone odgórnie przed wydaniem, decydując się na zakup tytułu trzeba brać je pod uwagę, gdyż z każdym dodatkiem, zawartością etc.gra wymaga od komputera wydajności określonej przez studio, więc miejcie to na uwadze. Wymagania najnowszych gier zawsze idą w górę, wraz z rozwojem kart graficznych, procesorów itp. Postępu nie zatrzymamy.... 

Pozdrawiam!

• Dziękuję za wyjaśnienie. Wyłączenie DIRECTX12 w menu gry zniwelowało problem.

• Po najnowszej dzisiejszej aktualizacji sa freezy menu. Zadne kroki zawarte w tym watku nie pomogły. Mam dość tej, Nie dość ze sa spadki fps to jeszcze teraz menu sie zacina. Mozna odzyskac jakoś pieniadze za premium??? Wydałem na gre 338 zł a od 9 miesięcy nie moge normalnie grac!!! Moj komp

i7 4790

GTX 1060 3GB

16 GB RAM

Windows 10 1709 16299.192

• EA_Odix's avatar
    EA_Odix
    8 years ago

@Kriiisu_93 

Na chwilę obecną studio bada problem przycinającego menu po dzisiejszej aktualizacji.

• Ok. Mozna miec nadzieje ze w lutym to zostanie naprawione? Sprawe ze zwrotem premium zalatwilem. Fajnie ze sie udalo. Jak bedzie kiedys gra dzialac jak nalezy to znow sie zaopatrze w premium

• Anonymous's avatar
    Anonymous
    8 years ago
    Approved

Moj interfejs w Battlefield 1 dziala wrecz masakrycznie wolono pomimo tego ze mam stale poloczenie internetowe. Nie moge przez to wlaczyc trybu online. mam nadzieje ze jest na to jakis rozwiazanie.

• Revan2000s's avatar
    Revan2000s
    Hero+
    8 years ago

Hej,

Problem z interfejsem menu gry jest znany i studio ciągle pracuje nad jego naprawą.

• Odwracasz kota ogonem, gość mówi ci sto razy ze działało i mial 30 fps a ty swoje, ja mam gtx980 i 16 gb ramu ddr4 i jakoś mam to samo !  Po prostu wypuscili gniota który nie działa , 2 razy juz sciagałem 70 gb + aktualizacje i ciągle problemy. Na steam nie ma takiej mordęgi.

• EA_Odix's avatar
    EA_Odix
    8 years ago

@pompek87 Witaj!

Twój wpis pomijając ton wypowiedzi, dotyczy wątku/problemu, który został rozwiązany ponad miesiąc temu. Jeśli w dalszym ciągu masz spadki FPS w menu głównym, wykonaj kroki jakie tutaj wyszczególniłem.  Jeśli jednak zgłaszasz spadki FPS w grze, zajrzyj do tego wątku i wykonaj tam podane sugestie. Wiedź, że problem spadków dotyczy wersji Windows 10 i nie raz zostało to potwierdzone, iż problem dotyczy aktualizacji Fall Creators Update i pojawia się również w innych grach! 

Na przyszłość radzę zachować kulturę wypowiedzi i szacunek dla innych użytkowników forum, dlatego Twój post został edytowany!