Forum Discussion

CzEsIaStY's avatar
CzEsIaStY
Seasoned Novice
2 days ago

[PC] Rozwiązania najczęstszych błędów gry na dzień 9.10.2026 -

Witam,

Z racji że zarówno mnie jak i większość graczy support ma w **bleep** i zamyka tematy lub nie udziela odpowiedzi (co na chwilę obecną musi niestety zejśc na inny bardziej odległy termin bo ten problem istnieje już od dobrych 4 lat i w tym roku go nie podaruję już...) 
Poniżej przedstawiam faktyczą listę praktycznych rozwiązań problemów z istniejąca wersją gry dla PC.

1. Rozłączanie się pada (pad gubi łączność, nie rozpoznaje urządzenia, gubi połączenie tylko w grze)

• Głównym i najczestszym roziwązaniem jest błąd samej gry - wystaczy wyłączyć i włączyć od nowa.
  • Czasem pad gubi łączność i nie łączy się  wogóle - w tej sytuacji najlepiej uruchomić komputer od nowa lub rozłączyć i połączyć pad od nowa. Kolejna metoda to połączenie pada przewodowo.
  •  Zainstalowanie sterownika dla padów PS - DS4Windows.
  • Przypisanie gry do zewnetrznej biblioteki STEAM.

2. Problem z kierunkiem lewego drążka (podania idą w inną strone niż wykonane polecenie, piłkarze biegną nie tam gdzie chcę)

• Ta sama sytuacja co w/w najcześciej uruchomienie ponowne gry pomaga. 
  • Pomaga również podładowanie pada lub wyłączenie wibracji w padzie oraz połączenie pada przewodowo.
  •  Przełączenie ustawień pada w grze - wyłączenie do menu i przełączenie na właściwe.

3. Wyskaiwanie okienek lub menu w trakcie gry po wcisnieciu triggerów.

• Wylączenie i włączenie gry/ komputera ponownie.
  • Wyłączenie i włączenie pada ponownie.

4. Zawodnik po zakupie zagubiony/ znika/ nie jest widoczny/ pojawia się jako duplikat choć nie jest widoczny w klubie.

• Ogólnie żeby uniknąc tego błędu najlepiej kupować karty przez transfery.
  • Błąd najczęściej wystepuje przy zakupach kart przy SBC.

Aby naprawić istniejący błąd należy:

• Odświerzyć sklep/ listę transferową
  • Wejśc w klub/ wyjść
  • Kupić tą samą kartę i ponownie przypisać.
  • Wystawić kartę na listę transferową
  • Wyszukiwać karty bez żadnych fiktrów (najczęsciej działająca metoda)

Przede wszystkim nie działa ponowne uruchomienie gry lub komputera w tym przypadku - testowanie kilkunastokrotnie

5. Spadki FPS klatkowanie przy rozpoczęciu spotkania lub po przerwie meczu.

• Głównym problemem tego błędu jest to że wysypują się ustawienia graficzne gry - nie karty jak to próbują wmówić pracownicy supportu. 
  • Głównym rozwiązaniem jest wejście w ustawienia gry i zmniejszenie jakości poszczególnych opcji graficznych.
  • Najczęściej gra przywraca ustawienia auto.
  • Paradoksem jest to że w tej sytuacji komputer dostaje takie samo obciążenie w menu gry jak i w momencie rozgrywki.
  • Najczęsciej chodzi o to że na procesor nakładane są wątki które zamulają komputer i obciązają procesor przez co przy niektórych słabszych CPU lub wielu procesach w tle pojawia się throotling procesora i gra zacina. 
  • Rozwiązanie to zmniejszanie jakości grafiki w grze lub za pomocą wbudowanych sterowników.
  • Częstotliwośc tego jak resetują się ustawienia grafiki lub powód samego resetowania jest dla mnie nie znany / jeszcze nie odkryłem zależności.

Jak widać więkoszość rozwiązań się powiela. Przede wszystkim główną przypadłością tegorocznego menu jest wysypywanie ustawień. Pomaga odświeżanie gry/ komputera lub ręczna zmiana ustawień graficznych mająca na celu odciążenie procesora.

2 Replies

• ad pkt 2. 
    Pad jest dosyć delikatnym urządzeniem jeśli chodzi o drążki. Istnieje możliwość, że nawet bez ruchu drążka, w ustawieniach kontrolera nawet na windowsie da się sprawdzić, że może mieć delikatne latanie na boki, co na pewno wpłynie na komfort i przewidywalność gry. Sam miałem sytuacje z takimi padami w innych grach, akurat z prawym który odpowiadał za ustawianie kamery, i latało mi jak złe

• EA_Kuba's avatar
    EA_Kuba
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    24 hours ago

Hej CzEsIaStY​ 

Dzięki za zebranie znalezionych przez Ciebie rozwiązań. Dla lepszej przejrzystości zmieniłem nieco formatowanie oraz tytuł tego wątku. Dla lepszej widoczności przypiąłem też ten wątek jak wyróżniony post.