Forum Discussion

tym3q's avatar
tym3q
Rising Novice
1 month ago

Problem z grą.

Kupiłem PS5 dla narzeczonej ale korzystając z okazji kupiłem też tam FC (zwykle gram na PC) i zastanawiam się jak ludzie na PS5 grają bo różnica jest tak wielka że się w to grać nie da. Jest taki input delay że Ci ludzie to czołgi. Wy tak gracie?

Gram w każdą grę z pingiem 3 ms, według EA mam 99/100 punktów w raporcie jakości połączenia. Od początku fc25 mam ogromne opóźnienie sygnału wejściowego, zmierzone w grze na 0,5 s/1,0 s. Na początku myślałem, że gra jest po prostu powolna i ospała. W 50% przypadków moje ruchy umiejętności w ogóle nie są rejestrowane, a gdy już są, to jest to najwolniejsza animacja w historii, jakby były wykonywane w zwolnionym tempie. Kiedy naciskam podanie, podanie jest rejestrowane tak późno, że przeciwnik może je przechwycić (wypróbowałem to z każdym ustawieniem), odbiory są rejestrowane tak późno, że zawsze chybiają, a zawodnicy z piłką nie biegną, gdy naciskasz R2. Na przykład najprostszą rzeczą jest drybling do przodu, widzisz przeciwnika i unikasz go, obracając się. Moje opóźnienie sygnału wejściowego jest tak straszne, że zawodnik nawet się nie odwraca, a ty dryblujesz prosto na niego. To sprawia, że ​​gra jest niegrywalna do tego stopnia, że ​​cały czas muszę grać, jakbym był w plecy o sekundę. I tak, wypróbowałem wszystkie ustawienia w grze i na konsoli, gram na PS5. Od czasu do czasu gra działa płynnie, gdy wszystko jest rejestrowane na czas i szybko, a gracze czują, że reagują. Czy ktoś ma podobny problem? I czy ktoś wie, co to ma wspólnego?

Robiłem parę podejść, teraz całkiem odpuściłem grę w to na PS5 bo to nie ma sensu. 

11 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 month ago

Hej tym3q​ 

Rozumiem frustrację i serio - to co opisujesz jest znane części graczy na PS5, zwłaszcza jeśli ktoś przesiada się z PC. Skoro ping i raport połączenia są bardzo dobre, to raczej nie wygląda na problem z internetem. W tym przypadku najbardziej pasują dwie rzeczy. Pierwsza to opóźnienie po stronie wyświetlania, a nie samej gry. Druga to niestabilna sesja gry po stronie konsoli.
    Skoro czasami gra działa idealnie, a czasami kompletnie nie, to bardzo często chodzi o to, że połączenie i synchronizacja nie startują czysto przy każdym uruchomieniu gry.

Na start spróbuj tych konkretnych rzeczy:
    Upewnij się, że TV lub monitor ma włączony tryb gry / low latency, a wszystkie wygładzania obrazu, upłynniania i HDR są wyłączone na test.
    Podłącz PS5 kablem LAN, jeśli jeszcze grasz na Wi-Fi, i zrób restart routera.
    Wykonaj zimny start PS5 - wyłącz konsolę całkowicie, odłącz od prądu na ok. 3 minuty i włącz ponownie.
    Uruchom grę i zagraj jeden mecz testowy bez zmieniania ustawień w trakcie.
    Jeśli masz możliwość, sprawdź grę na innym ekranie – to często najszybciej pokazuje, gdzie leży problem.

Featured Places

Node avatar for FC 26 Problemy techniczne

FC 26 Problemy techniczne

Masz problemy z FC 26? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 11 hours ago
1,318 Posts