Forum Discussion

Pawel_N97's avatar
Pawel_N97
New Novice
28 days ago

Problem z opóźnieniem kontrolera w około 30 minucie meczu.

Wczoraj zakupiłem i pobrałem fc 26. Przez pierwsze 2h gra działała normalnie. Następnie pojawił się problem z DirectX. Po ponownym uruchomieniu gry już w samym menu kontroler reagował z bardzo dużym opóźnieniem. Nie dało się swobodnie poruszać po menu. Usunąłem i ponownie uruchomiłem grę. Po czym cała sytuacja się powtórzyła. Zmieniłem tryb karty graficznej w OMEN Gaming HUB na "Dyskretny"(zgodnie z zaleceniami na forum) i problem w menu znikł, lecz pojawił się nowy, za każdym razem, gdy uruchamiam mecz online w około 30 minucie problem z opóźnieniem kontrolera powraca. Proszę o pomoc. 

7 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    25 days ago

Hej Pawel_N97​ 

Dzięki za Twój post. Na początek doprecyzuj proszę kilka rzeczy:

• czy uruachamiasz grę przez klienta Steam czy EA App,
    • jakim kontrolerem grasz i czy jest podłączony kablem czy Bluetooth,
    • czy opóźnienie pojawia się tylko online, czy także offline,
    • czy po pojawieniu się laga pomaga wyjście z meczu, czy trzeba restartować grę.

Podeślij także aktualny DxDiag.

• 1. Próbowałem na dwa sposoby. 

2.  Kontroler microsoft jest podpięty kablem. 

3. Online jest opóźnienie, natomiast offline w około 50 minucie cała gra spowalnia (wszystkie inne gry działają normalnie).

4. Wychodzę z meczu i w menu kontroler działa normalnie. Włączam kolejny mecz i jest to samo. 

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    22 days ago

Po logach wygląda to na problem ze stabilnością GPU i throttlingiem w trakcie meczu (stąd lag kontrolera i spowolnienie gry po ~30–50 min). Na start spróbuj proszę:

• w OMEN Gaming Hub ustaw tryb Wysoka wydajność i wyłącz wszystkie profile oszczędzania energii,
    • w Panelu NVIDIA ustaw Tryb zarządzania energią: Preferuj maksymalną wydajność,
    • w grze wyłącz V-Sync i ogranicz FPS do 60.

Dodatkowo:

• upewnij się, że Windows Update jest w pełni aktualny,
    • jeśli masz jakiekolwiek nakładki (GeForce Experience, Discord, OMEN Overlay) – wyłącz je do testu.

Daj znać, czy po tych zmianach opóźnienie nadal pojawia się w trakcie meczu.

• Pawel_N97's avatar
    Pawel_N97
    New Novice
    21 days ago

Niestety, ale zmiany nie przyniosły rezultatów. Znów w około 50 minucie pojawiło się opóźnienie kontrolera. Sama gra działa plynnie. 

• Pawel_N97's avatar
    Pawel_N97
    New Novice
    18 days ago

Aktualizacja. Gra wczoraj przez jakieś 4h działała normalnie, bez żadnych opóźnień. Po czym znowu pojawił się ten sam problem, opóźnienie na kontrolerze pojawia się od razu w menu gry. 

Featured Places

Node avatar for FC 26 Problemy techniczne

FC 26 Problemy techniczne

Masz problemy z FC 26? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 3 minutes ago
1,286 Posts