Forum Discussion

Re: Mass Effect Legendary Edition wybór języka

Jeżeli chodzi o język to wszystkie oficjalne informacje, jakimi dysponujemy na tę chwilę.

Mogę tylko powiedzieć, że będzie podobnie jak w serii oryginalnej.

25 Replies

• I to jest właśnie problem że będzie podobnie jak w oryginale - bo tam wszystko było nie tak w kwestiach językowych. Naprawdę liczyłem że to zostanie naprawione w LE.

Widzę jednak że nic nie zostało zrobione, a skoro w oryginale były problemy ze zmianą języka i 2 DLC z ME2 były niespolszczone - zakładam że nadal tak jest. 

• iTranqui's avatar
    iTranqui
    5 years ago
    @EA_Cekiel Czyli z tego wynika, że nasze wydanie jest niekompletne i to jest fer za 288zl? Fani byli w stanie ogarnąć ten bajzel, a ea nie jest? Tu nie chodzi o to, że to sprawia jakieś problemy skoro są gotowe fanowskie rozwiązania, tu chodzi tylko i wyłącznie o lenistwo, pytanie czy ea polska czy w ogóle ea?
  • A wystarczyło by Mac Walters nie kłamał w lutym odnośnie wsparcia modów. 

Mielibyście edycję nie Legendarną ale Ponadczasową, ale po co. 

• Arcling's avatar
    Arcling
    5 years ago
    @stekaitracid Jeśli się nie mylę, to zapowiadali w pewnym momencie wsparcie modów oraz konsultowali to z niektórymi twórcami. Chyba, że to się zmieniło?

Pre-load dostępny na Steam. Potwierdzam, że we właściwościach można wybrać dowolny język z listy tych znajdujących się na stronie Steam, jest Angielski. Jest to ustawienie na całą grę, więc najwyraźniej nie można osobno wybrać angielskich głosów i polskich napisów jednocześnie.
  • Z nikim nie rozmawiali, niczego nie konsultowali.

Każdy ceniony moder związany z ME opublikował oświadczenie że nie było żadnej formy kontaktu ze strony EA / BioWare.

Główny twórca narzędzi do modowania ME publicznie zapytał Maca Waltersa z BioWare z kim się kontaktował odnośnie modów ale oczywiście odpowiedzi nie było.

Najbardziej komiczne w tej sytuacji jest że moderzy wyrazili gotowość wsparcia LE jeśli tylko EA / BioWare będzie chciało z nimi rozmawiać na ten temat - coś podobnego ostatnio zainicjował CD Projekt RED, kontaktując się z autorem najlepszego moda graficznego do Wiedźmina 3, który CDPR chce wykorzystać w nadchodzącym next-gen update. 

Niestety tutaj kontaktu nie było; było za to kłamstwo i delikatnie ujmując moderzy się wściekli i na chwilę obecną temat wsparcia dla LE czy portowania jakichkolwiek modów nie istnieje. 

• kurzi5_pl's avatar
    kurzi5_pl
    5 years ago

Pobawiłem się nieco preloadem i z tego co widzę DLC LotSB; Arrival i Geneza POSIADAJĄ PLIKI TLK Z POLSKIM TŁUMACZENIEM.

• Oryginalna edycja też zawierała polskie pliki TLK, tyle że nie było w nich tłumaczenia - wiem bo podmieniałem te pliki by fanowskie tłumaczenie zadziałało.

Potwierdzić trzeba albo bezpośrednio od EA albo z samej gry. 

Jak możesz wrzuć screenshota całego katalogu z plikami TLK, tak żeby było widać rozmiar każdego pliku.

• iTranqui's avatar
    iTranqui
    5 years ago

Jest w pliku TLK tłumaczenie, siedzimy i przeglądamy.

• Dokładnie jak @iTranqui wspominał - pliki są i mają zawartość. Udało mi się wyeksportować je do xml i przejrzeć.

• Czyli pecetowcy mają światełko w tunelu i być może zagrają w normalny sposób, czyli angielskie głosy i polskie napisy. Konsolowcy (czyli ja) jesteśmy uwaleni od Day1. Straszną fuszerkę odwaliło EA, a EA Polska pokazała gdzie ma własnych rodaków.

• Serek55's avatar
    Serek55
    5 years ago
    @kurzi5_pl Macie wersję przez steama? Gdyż u mnie osobiście jest pusty folder a steam podaje zerowy rozmiar folderu wieć nic nie mogę podejrzeć.

A co do odpowiedzi EA Managera i ogólnej sytuacji to zawiodłem się bardzo, w czasach kiedy jest to teraz normą by można było sobie ustawić język głosowy np. Fallen Order tak tutaj to jakieś totalne nieporozumienie. Szkoda gadać, dobrze że chociaż są fani których to faktycznie obchodzi, nie ma co liczyć na korporacje.
  • ixirafal's avatar
    ixirafal
    5 years ago
    @Grzesi0_o Ale dlaczego uwaleni? Jeżeli pecetowa wersja dodatków do dwójki będzie miała polskie napisy, to raczej na konsolach będzie tak samo.
  • To prawda, ale na PC być może będą mogli uruchomić grę w języku angielskim z polskimi napisami. Na konsoli już tego nie da rady zrobić niestety. Pozostanie full eng albo full pl. Strasznie jestem zawiedziony, że EA Polska praktycznie nic nie robi.

• Jeżeli są pliki to jest nadzieja że będzie można coś z tym zrobić.

Na PC to byłaby pewnie kwestia dni zanim jakiś ogarnięty moder złożyłby to w całość, ale na konsolach... no cóż.

Mam nadzieję że EA jakoś się do tego ustosunkuje i coś z tym zrobi, przecież to nie jest rocket science jak to mówią. 

• Grzesi0_o's avatar
    Grzesi0_o
    5 years ago

Ale jaka to jest porażka no ludzie... Te cyrki z polskimi wersjami trwają już LATA. Przy komentowaniu i gadaniu o Battlefront 2 w 2017 (na pc był tylko polski dubbing) nawet bana podłapałem bo tak mnie wkurzyli. Wiedzą, że chcemy mieć wybór ale to gada się jak do ściany... Od zapowiedzi ME LE i informacji że gra będzie posiadała polskie napisy, byłem 100% pewny że wszystko będzie tak jak trzeba. Sru, parę dni przed premierą informacje o dwóch różnych polskich dubbingach (ME3 ofc bez) i zaraz kolejne info, żę blokada regionalna. Gdy już myślisz, że nic nie da się zepsuć to pamiętaj EA ZAWSZE COŚ SPARTOLI, a EA Polska w niczym Ci nie pomoże. Bezradność jest przerażająca i dołująca ☹️. 2021 rok, a tu nadal blokada regionalna i brak zmiany języka. Nic się nie zmieniło.

• Widzisz, są remastery i REMASTERY.

Ledwo parę dni temu ograłem remastera NieR Replicanta i szczerze tu nie ma czego porównywać - tam poprawiono błędy, podrasowano grafę, rozszerzono lokacje, zdubbingowano wszystkie postacie w grze, dodano nowe questy, nowe zakończenie i nagrano całą ścieżkę dźwiękową i CAŁY DUBBING Z TYMI SAMYMI AKTORAMI od nowa.

Tutaj zaś... no cóż widzę niezłe zmiany w ME1 ale jak wczoraj widziałem fotki z ME2 i ME3 - nie widzę żadnej realnej różnicy w porównaniu do moich starych zmodowanych ME2 i ME3.

Tani, bardzo tani i prosty ten remaster - szkoda tylko że cena taka spora.

• Grzesi0_o's avatar
    Grzesi0_o
    5 years ago

A ja na serio nie oczekiwałem wiele, nawet nie chciałem żeby to był REMAKE. Remaster jest wystarczający... Wszystkie części , wszystkie dlc, angielskie audio, polskie napisy - zestaw idealny. No ale niestety, EA i EA Polska wiedzą lepiej czego chcą gracze. Już pominę co zrobiło Sony gdy wyszła odświeżona Trylogia Uncharted. Pierwsze Uncharted w 2007 wyszło na ps3 bez polskich napisów nawet, a w 2015 przy wydaniu trylogii na PS4, dodano polskie napisy i polski dubbing!!! do pierwszej części. Można? Da się? A jasne, że się da, i jeszcze człowiek mógł wybrać czy grać po angielsku z napisami pl czy po polsku. A EA i EA Polska nie ogarnia, a Community Manager tutaj jest no bo jest... I tylko tyle od niego można oczekiwać, "bycia".

• Pracowałem niedawno dla dużego korpo jako "manager" i szczerze Ci powiem że nie miałem żadnej mocy sprawczej. Ładnie wyglądałem, pojawiałem się jak była potrzeba, drygowałem swoim team'em ale realnie nie miałem nic do powiedzenia - więc community managera też bym o nic nie obwiniał bo on raczej nic zrobić nie może, nawet jeśli ma ku temu chęci.

Tutaj była decyzja by zrobić ten remaster jak najtańszym kosztem i stąd jest co jest. Będzie dobrze jeśli się okaże że ten spolszczenia do DLC ME2 działają, a jak jeszcze jakimś patchem naprawią te problemy z miksowaniem audio/subtitles to będzie wręcz rewelacyjnie. 

• Grzesi0_o's avatar
    Grzesi0_o
    5 years ago

jak jeszcze jakimś patchem naprawią te problemy z miksowaniem audio/subtitles to będzie wręcz rewelacyjnie. 

W przypadku EA na nic takiego bym niestety nie liczył. Ale jeśli jakimś cudem się to pojawi to z chęcią uderzę się w pierś i przeproszę. 😉

• A to ja mam pytanie dość istotne ...

Pudełko (wersja PS4) jak byk posiada informacje o wersji kinowej spolszczenia. 

Na froncie na znaczku PL jest tylko informacja o napisach. Z tyłu pudełka jest za to że dialogi są po angielsku a napisy po polsku. Tak więc informacje z pudełka przeczą stanowi faktycznemu. 

Mało... Większość sklepów np. Media Expert tak samo mają w opisie że spolszczenie jest kinowe. Tak więc nawet EA nie wiedziało chyba co będą sprzedawać 😂😂😂

A tak na poważnie... Czy to naprawę tak ciężki temat aby wprowadzić opcje zmiany języka dialogów na angielski i pozostawienie polskich napisów? To chyba nie jest wybitnie trudne zadanie. 

• Grzesi0_o's avatar
    Grzesi0_o
    5 years ago

EA Polska dalej milczy. 2021 rok i nic się w tej sprawie nie zmieniło. Microsoft w 2007 roku wydaje pierwszego Mass Effect na Xbox360, pełny polski dubbing i pełna możliwość zmiany języka na angielski dubbing i polskie napisy. 14 lat później EA ani jednej rzeczy nie potrafi zrobić dobrze, Ani to pełny polski dubbing, ani to pełne polskie napisy, a o możliwości zmiany do swoich preferencji nie ma co wspominać. A EA POLSKA MILCZY. Dziękujęmy EA Polska za dbanie o swoich rodaków.

• KucharKM's avatar
    KucharKM
    5 years ago

Właśnie, jakie jest stanowisko EA Polska? Przecież tutaj nawet niczego nie trzeba dodawać ani modyfikować, wystarczy dodać 1 (słownie: JEDEN) suwak do zmiany napisów!  Wszystko jest gotowe, dlaczego nikt z EA Polska nie prowadzi rozmów z EA?! Płacimy pełną cenę a mamy najbardziej niedbale zrobioną wersję językową na świecie!

• Chętnie posłucham wyjaśnień EA Polska dlaczego na pudełku z grą mam info o angielskim dubbingu i polskich napisach, a w samej grze nie mogę tego ustawić. NIE MA ŻADNEJ WZMIANKI O POLSKICH DUBBINGACH, ZERO. Jeśli tu nie można uzyskać takiej odpowiedzi to kogo pytać? Kogo oskarżać o oszustwo?

About Mass Effect Dyskusja o serii

Los galaktyki leży w twoich rękach. Dołącz do forów społeczności Mass Effect i opowiedz nam, jak będziesz o nią walczyć.485 PostsLatest Activity: 21 days ago