Forum Discussion

Re: 100% obciążenia procesora podczas gry

@kingaidenx97

Witam ponownie

Właśnie przeglądam,strony na ten temat, i jedni piszą że to wina sterowników do grafiki lub procesora,postaram się tobie pomóc,może się uda,na początek,zerknij na tą strone .

Sprawdź,czy ustawienie limitera klatek z poziomu sterownika nie zadziała podobnie. Tam powinno dać się to ustawić.Możesz ustawić też za pomocą NVIDIA-Inspector

Spróbuj zrobić według instrukcji

1.Pobierz program MSI Afterburner 

https://www.dobreprogramy.pl/MSI-Afterburner,Program,Windows,22659.html

2.Zainstaluj i uruchom 

3. W menu znajduję się suwak mocy

4.Zwykle jest na 100%

5.Uruchom BF1 na maksymalnych ustawieniach 

6.Gra niech chodzi przez minute a potem wyłącz nawet nie musisz włączać meczu,

7. Zminimalizuj grę, otwórz narzędzie MSI Afterburner i spójrz na górny wykres po prawej stronie okna (Moc%).

8.Jeśli twoja karta zużywa około 100% mocy, ustaw suwak na 70 - 80%.

9.To wszystko! To ograniczenie zapobiega Nvidii BOOST 

W ustawieniach panelu  nvidia ustaw tak jak poniżej i uruchom ponownie komputer.

14 Replies

• Wszystkiego już praktycznie próbowałem, włącznie z utworzonym plikiem user.cfg ustawianiem w panelu Nvidii i tak dalej. Co do karty mam ją ręcznie podkręconą 

• MattiuDefo's avatar
    MattiuDefo
    Hero+
    8 years ago

@kingaidenx97

Przywróć ustawienia domyślne grafiki, jeśli chodzi o ręczne podkręcanie nie musisz tego robić, ponieważ grafika sama się podkręca bo jest to wersja  TI czyli podkręcona,dlatego ustaw na domyślne wartości takie jakie były przed podkręcaniem.

• Bez mojego OC to ona nawet 1800mhz nie łapie. To OC które zrobiłem to jest dodatek do boosta jaki łapie. I tak z okolic 1760mhz mam teraz w booscie około 1870 bo różnie kończy podbijać.

Mam stały podgląd w afterburnerze i wiem jak to śmiga :P Mnie tu martwi tylko to zużycie procesora bo praktycznie nic nie pomaga a chcę sobie pograć w BF1 bo podoba mi się gameplay. 😞

• To definitywnie odpada ze względu na to, że mam jedynie dwa internety LTE z limitem i pobieranie gier od nowa by tylko sprawdzić czy to jest przyczyną jest w moim przypadku co najmniej głupie. Sądząc po ilości osób na zagranicznych forach z tym problemem i nie tylko bo i na rodzimych się znajdują zauważam, że gra ma jakiś problem z obsługą procesorów Intela bo użytkownicy AMD się na to nie uskarżają a dotyka to również mocniejsze modele takie jak i5 6700k czy w niektórych przypadkach i7 lecz te rzadziej. Sprawa jest śmieszna o tyle, że mam stałe 60fps lub więcej (zależy od tego czy VSYNC działa) lecz podczas jakiejś akcji np strzelania się z wrogiem jest chwilowa scinka i zmuła. Procesor ewidentnie jest przez grę do tych 100% sztucznie jakoś podbity bo temperatura 35-38 stopni w grze przy takim zużyciu powinna być raczej wyższa. 

Ogólnie nagrałbym filmik jak to wygląda ale mija się to z celem o tyle, że przez to zużycie procka nagrywanie jest niemiarodajne bo to jeszcze bardziej dobija mi wydajność i tak zaniżoną z nieznanej mi przyczyny. 

Zaznaczam, że przed aktualizacją gra chodziła normalnie. :D

• MattiuDefo's avatar
    MattiuDefo
    Hero+
    8 years ago

@kingaidenx97

Wyczytałem, że może to być,tak jak piszesz przez aktualizację gry  lub sterowniki do grafiki mają jakiś błąd, i dlatego ten problem,proponuję obserwować angielską część forum jak i tutaj może, niedługo będzie jakieś rozwiązanie lub info od studia. 

• Sterowniki chyba odpadają bo przeinstalowałem je na nowszą wersję i dalej to samo. Szkoda trochę bo mam grę niespełna tydzień i już są problemy. 😞

• EA_Odix's avatar
    EA_Odix
    Icon for EA Staff (Retired) rankEA Staff (Retired)
    8 years ago

@kingaidenx97 

Sam korzystałem z procesora i5 6600K (spełniał minimalne) i uwierz mi, BF 1 był w stanie mocno go "spocić"!  Utrzymywanie jednak cały czas 100 % wykorzystania procesora przy ograniczeniu klatek nie powinno jednak występować. Sprawdź proszę, czy po zminimalizowaniu gry i wejściu w menadżer zadań, widzisz jakiś inny proces, który może zawyżać zużycie procesora?

Co do samego problemu spadków FPS, informację jak i porady w tym temacie zawarłem w tym oto wątku

Do najbardziej skutecznych metod tam wymienionych, należą:

1. Wyłącz tzw. Game Mode (w tym tzw. Game bar)  i Optymalizację Pełnoekranową (prawym na skrót BF1.exe):

2. Utwórz plik w notatniku o nazwie user.cfg (rozszerzenie nie może być .txt) i umieść go w katalogu gry .....\Origin Games\Battlefield 1\ w pliku user.cfgwpisz poniższe wartości (dla użytkowników CPU i5):

RenderDevice.RenderAheadLimit 2
    RenderDevice.TripleBufferingEnable 0
    GameTime.MaxVariableFPS 60

3. Zmniejszenie ustawień w samej grze, szczególnie JAKOŚĆ PRZETWARZANIA POST NA ŚREDNIE i WYŁ Directx 12. Radzę również zablokowanie ilości klatek do 60 w opcjach zaawansowanych gry, co pozwoli odciążyć procesor. WYŁ. opcje V-Sync - Synchronizacja Pionowa + WYŁ. Ograniczenie Pamięci Karty Graficznej

4. Ustaw Tryb Wysokiej Wydajności dla BF1.exe w Panelu Sterowania NVIDIA 

5. Ustawienie planu zasilanie Windows na High Performance!

6. RESET USTAWIEŃ GRY

Wyłącz zapisy w chmurze na swoim koncie  (Origin > Ustawienia aplikacji > Instalacje i zapisane stany gry > Zapisane stany gry WYŁĄCZ) 

1. Zmień nazwę folderu Battlefield 1 w bibliotece Dokumenty na np. Battlefield 1 kopia
    2. Wyłącz Origin całkowicie (Origin > Zakończ) 
    3. Uruchom ponownie Origin jako ADMINISTRATOR - INSTRUKCJA
    4. Uruchom ponownie grę również jako ADMINISTRATOR, jeśli wszystko dobrze pójdzie powinien się utworzyć nowy folder Battlefield 1 w Dokumentach!  

Jak @MattiuDefo wspomniał, rozważ też opcję problemu sterownika NVIDIA (ostatnia wersja 390.77 powoduje u niektórych problemy) i spróbuj zainstalować wcześniejszą wersję np.390.65. Polecam instalację tylko sterownika grafiki oraz PhysX (instalacja niestandardowa) 

Powodzenia! 🤞

• Sterownik chyba nic nie da bo przedtem miałem sporo starszą wersję sprzed bodaj 4 miesięcy. Tak czy inaczej posprawdzam te porady napisane przez Ciebie @EA_Odix bo niektórych nie wdrażałem w życie. Niestety przełączanie między DX11 i DX12 nie pomogło ale jest kilka rzeczy z którymi wiążę nadzieję. Także dzięki za podpowiedzi i będę sprawdzał. Jeśli coś z tego podziała to sie tym tu podzielę by ktoś skorzystał.

Tak przy okazji, wiadomo coś czy studio działa w sprawie tych problemów z procesorami Intela? @MattiuDefo mi wspominał, że ma FX 6100 a to przecież sporo tańszy i mniej wydajny procesor od nowych i5 a jednak u niego ten problem nie występuje. 🙂

• EA_Odix's avatar
    EA_Odix
    8 years ago

@kingaidenx97 

Studio sprawdza zgłoszenia co do wydajności, jednak większość dotyczy głównie problemów po stronie samego Windows 10 FCU (patrz wątek o FPS). Co do wspomnianego FX 6100, to jest to 6 core vs 4 core i5, dlatego w grach jak BF 1 może nawet lepiej się sprawdzać. 

Mam nadzieję, że wcześniej wymienione kroki oraz te ze zbiorczego wątku o FPS-ach pomogą! 🤞 

• Przy FX 6100 bardziej można się skłaniać do tego, że procesor ma jakby 3 rdzenie i 6 wątków. AMD przy FX'ach zrobiło budowę modułową i trochę inaczej to wygląda. 

Na opakowaniu podawana jest ilość modułów i do obiegu przyjęło się, że podają ilość rdzeni jako właśnie ilość modułów. 

Mi tu wygląda trochę to na jakiś problem z obsługą Intela przez tą konkretną odsłonę bo w BF4 nie mam czegos takiego, że wbija mi na 100% cały czas tylko jest od ok. 60% do może 90% chwilami. A mówię tu o trybach dla 64 graczy na mapie Szanghaj. 

No nic póki co pozostaje mi popróbować zrobić to jakoś własnoręcznie a jak nie podziała to czekać na aktualizację. Skoro ta ostatnia popsuła mi grę to może kolejna ją naprawi. :D

• kingaidenx97's avatar
    kingaidenx97
    8 years ago

Odświeżam bo po dalszych poszukiwaniach przyczyny tego zauważyłem, że sporą winą można by tu obarczyć lukę w procesorach Intela o której w tym środowisku ostatnio dość głośno. 

Luka ta po załataniu może powodować duże spadki wydajności tylko czy aż tak wielkie by zużycie wynosiło ciągle 100%? :/

• EA_Odix's avatar
    EA_Odix
    8 years ago

@kingaidenx97 

Intel w dniu 7/02 opublikował informację, jakoby wypuścił/wypuści nową poprawioną aktualizację bezpieczeństwa, która może naprawić problemy zauważone po ostatniej łatce. W tym wątku dodałem jeszcze obejście z plikiem stronicowania, który u mnie też pomógł z drobnymi spadkami oraz większym zużyciem procesora.

About Battlefield Dyskusja o serii

Dyskutuj o grach Battlefield na tym forum społeczności.3,122 PostsLatest Activity: 3 hours ago