Właśnie przeglądam,strony na ten temat, i jedni piszą że to wina sterowników do grafiki lub procesora,postaram się tobie pomóc,może się uda,na początek,zerknij na tą strone .
Sprawdź,czy ustawienie limitera klatek z poziomu sterownika nie zadziała podobnie. Tam powinno dać się to ustawić.Możesz ustawić też za pomocą NVIDIA-Inspector
Wszystkiego już praktycznie próbowałem, włącznie z utworzonym plikiem user.cfg ustawianiem w panelu Nvidii i tak dalej. Co do karty mam ją ręcznie podkręconą
Przywróć ustawienia domyślne grafiki, jeśli chodzi o ręczne podkręcanie nie musisz tego robić, ponieważ grafika sama się podkręca bo jest to wersja TI czyli podkręcona,dlatego ustaw na domyślne wartości takie jakie były przed podkręcaniem.
Bez mojego OC to ona nawet 1800mhz nie łapie. To OC które zrobiłem to jest dodatek do boosta jaki łapie. I tak z okolic 1760mhz mam teraz w booscie około 1870 bo różnie kończy podbijać.
Mam stały podgląd w afterburnerze i wiem jak to śmiga :P Mnie tu martwi tylko to zużycie procesora bo praktycznie nic nie pomaga a chcę sobie pograć w BF1 bo podoba mi się gameplay. 😞
To definitywnie odpada ze względu na to, że mam jedynie dwa internety LTE z limitem i pobieranie gier od nowa by tylko sprawdzić czy to jest przyczyną jest w moim przypadku co najmniej głupie. Sądząc po ilości osób na zagranicznych forach z tym problemem i nie tylko bo i na rodzimych się znajdują zauważam, że gra ma jakiś problem z obsługą procesorów Intela bo użytkownicy AMD się na to nie uskarżają a dotyka to również mocniejsze modele takie jak i5 6700k czy w niektórych przypadkach i7 lecz te rzadziej. Sprawa jest śmieszna o tyle, że mam stałe 60fps lub więcej (zależy od tego czy VSYNC działa) lecz podczas jakiejś akcji np strzelania się z wrogiem jest chwilowa scinka i zmuła. Procesor ewidentnie jest przez grę do tych 100% sztucznie jakoś podbity bo temperatura 35-38 stopni w grze przy takim zużyciu powinna być raczej wyższa.
Ogólnie nagrałbym filmik jak to wygląda ale mija się to z celem o tyle, że przez to zużycie procka nagrywanie jest niemiarodajne bo to jeszcze bardziej dobija mi wydajność i tak zaniżoną z nieznanej mi przyczyny.
Zaznaczam, że przed aktualizacją gra chodziła normalnie. :D
Wyczytałem, że może to być,tak jak piszesz przez aktualizację gry lub sterowniki do grafiki mają jakiś błąd, i dlatego ten problem,proponuję obserwować angielską część forum jak i tutaj może, niedługo będzie jakieś rozwiązanie lub info od studia.
Sam korzystałem z procesora i5 6600K (spełniał minimalne) i uwierz mi, BF 1 był w stanie mocno go "spocić"! Utrzymywanie jednak cały czas 100 % wykorzystania procesora przy ograniczeniu klatek nie powinno jednak występować. Sprawdź proszę, czy po zminimalizowaniu gry i wejściu w menadżer zadań, widzisz jakiś inny proces, który może zawyżać zużycie procesora?
Co do samego problemu spadków FPS, informację jak i porady w tym temacie zawarłem w tym otowątku.
Do najbardziej skutecznych metod tam wymienionych, należą:
1. Wyłącztzw. Game Mode (w tym tzw. Game bar) i Optymalizację Pełnoekranową (prawym na skrót BF1.exe):
2.Utwórz plik w notatniku o nazwie user.cfg (rozszerzenie nie może być .txt) i umieść go w katalogu gry .....\Origin Games\Battlefield 1\ w pliku user.cfgwpisz poniższe wartości (dla użytkowników CPU i5):
3. Zmniejszenie ustawień w samej grze, szczególnie JAKOŚĆ PRZETWARZANIA POST NA ŚREDNIE i WYŁ Directx 12. Radzę również zablokowanie ilości klatek do 60 w opcjach zaawansowanych gry, co pozwoli odciążyć procesor. WYŁ. opcje V-Sync - Synchronizacja Pionowa + WYŁ. Ograniczenie Pamięci Karty Graficznej
4. Ustaw Tryb Wysokiej Wydajności dla BF1.exew Panelu Sterowania NVIDIA
5.Ustawienie planu zasilanie Windows na High Performance!
6. RESET USTAWIEŃ GRY
Wyłącz zapisy w chmurze na swoim koncie (Origin > Ustawienia aplikacji > Instalacje i zapisane stany gry > Zapisane stany gry WYŁĄCZ)
Zmień nazwę folderuBattlefield 1w biblioteceDokumentyna np.Battlefield 1 kopia
Uruchom ponownie grę również jakoADMINISTRATOR, jeśli wszystko dobrze pójdzie powinien się utworzyć nowy folderBattlefield 1wDokumentach!
Jak @MattiuDefo wspomniał, rozważ też opcję problemu sterownika NVIDIA (ostatnia wersja 390.77 powoduje u niektórych problemy) i spróbuj zainstalować wcześniejszą wersję np.390.65. Polecam instalację tylko sterownika grafiki oraz PhysX (instalacja niestandardowa)
Sterownik chyba nic nie da bo przedtem miałem sporo starszą wersję sprzed bodaj 4 miesięcy. Tak czy inaczej posprawdzam te porady napisane przez Ciebie @EA_Odix bo niektórych nie wdrażałem w życie. Niestety przełączanie między DX11 i DX12 nie pomogło ale jest kilka rzeczy z którymi wiążę nadzieję. Także dzięki za podpowiedzi i będę sprawdzał. Jeśli coś z tego podziała to sie tym tu podzielę by ktoś skorzystał.
Tak przy okazji, wiadomo coś czy studio działa w sprawie tych problemów z procesorami Intela? @MattiuDefo mi wspominał, że ma FX 6100 a to przecież sporo tańszy i mniej wydajny procesor od nowych i5 a jednak u niego ten problem nie występuje. 🙂
Studio sprawdza zgłoszenia co do wydajności, jednak większość dotyczy głównie problemów po stronie samego Windows 10 FCU (patrz wątek o FPS). Co do wspomnianego FX 6100, to jest to 6 core vs 4 core i5, dlatego w grach jak BF 1 może nawet lepiej się sprawdzać.
Mam nadzieję, że wcześniej wymienione kroki oraz te ze zbiorczego wątku o FPS-ach pomogą! 🤞
Przy FX 6100 bardziej można się skłaniać do tego, że procesor ma jakby 3 rdzenie i 6 wątków. AMD przy FX'ach zrobiło budowę modułową i trochę inaczej to wygląda.
Na opakowaniu podawana jest ilość modułów i do obiegu przyjęło się, że podają ilość rdzeni jako właśnie ilość modułów.
Mi tu wygląda trochę to na jakiś problem z obsługą Intela przez tą konkretną odsłonę bo w BF4 nie mam czegos takiego, że wbija mi na 100% cały czas tylko jest od ok. 60% do może 90% chwilami. A mówię tu o trybach dla 64 graczy na mapie Szanghaj.
No nic póki co pozostaje mi popróbować zrobić to jakoś własnoręcznie a jak nie podziała to czekać na aktualizację. Skoro ta ostatnia popsuła mi grę to może kolejna ją naprawi. :D
Odświeżam bo po dalszych poszukiwaniach przyczyny tego zauważyłem, że sporą winą można by tu obarczyć lukę w procesorach Intela o której w tym środowisku ostatnio dość głośno.
Luka ta po załataniu może powodować duże spadki wydajności tylko czy aż tak wielkie by zużycie wynosiło ciągle 100%? :/
Intel w dniu 7/02 opublikował informację, jakoby wypuścił/wypuści nową poprawioną aktualizację bezpieczeństwa, która może naprawić problemy zauważone po ostatniej łatce. W tymwątku dodałem jeszcze obejście z plikiem stronicowania, który u mnie też pomógł z drobnymi spadkami oraz większym zużyciem procesora.
About Battlefield Dyskusja o serii
Dyskutuj o grach Battlefield na tym forum społeczności.3,122 PostsLatest Activity: 3 hours ago