Ustawienia EA SPORTS FC™ 25 dla kart NVIDIA - pierwsze ustawienia test
Jak co roku witam w poradniku dotyczącym ustawień by gra działała jak najlepiej.
Na wstępie chcę poinformować że wszystko robicie na własną odpowiedzialność. . 🙌
Specyfikacja mojego komputera: AMD Ryzen 7 7800X3D + RTX 4070 (552.12) + 32GB ramu DDR5 6000MHz + monitor 165Hz 2k
Moje pierwsze ustawienia z których korzystam, na ten moment brak żadnych opóźnień podczas rozgrywki, brak spadku klatek podczas powtórek, rzutów rożnych.
W sumie można powiedzieć iż na ten moment to kopiuj/wklej z zeszłego roku.
Odnośnie liczby klatek ustawiacie 1/2 klatki poniżej częstotliwości monitora, ja mam 165Hz więc dałem 164, masz 144Hz to dajesz 143 itd.
Panel NVIDIA:
Filtrowanie anizotropowe: w przypadku słabszej karty wybierzcie wartość X8 albo niżej
Ustawienia gry:
Odnośnie ustawień renderowania ja mam ustawione na średnie ale jeśli macie słabszą kartę można dać opcję niżej.
W Interfejs wyłączamy Wskaźniki stylów gry+ , ja dodatkowo mam też wyłączone Efekty wizualne precyzyjncyh podań i strzałów oraz nakładkę technologii HyperMotion a w sterowaniu nie korzystamy ze zmiany prawy drążkiem jako adaptacyjne (możliwe przycięcia)
W tym roku plik z ustawieniami znajduje się w innym miejscu a dokładnie w:
C:\Users\XXX\AppData\Local\EA SPORTS FC 25
Jeśli nie widzicie tego folderu musicie włączyć pokazywanie ukrytych plików.
> Posiadam monitor 165Hz, jednak gra tego nie wykrywa więc mam ustawione 144Hz ALE w pliku fcsetup w linijce refresh_rate mam 165, jeśli też posiadasz monitor z wyższą częstotliwością to najpierw zrób ustawienia gry a dopiero potem edytuj plik fcsetup. Nie zmieniaj już nic w ustawieniach gry <
- plik exe od FC24, wyłącz optymalizacje pełnoekranowe, w ustawieniach DPI mam zaznaczoną tylko drugą opcję i wybrane Aplikacja (do sprawdzenia opcja uruchom jako administrator, ja korzystam bez praw)
- w wyszukiwarce Windows wpisujemy "Ustawienia grafiki" dodajemy plik .exe od FC24 i wybieramy opcję "Wysoka wydajność"
- wielu nawet nie bierze tego pod uwagę ale otwarte aplikacje w tle znacznie wpływają na obniżenie wydajności gry. Wszelkie przeglądarki, aplikacje typu Epic Games, Steam (o ile macie grę na EA App) i inne wyłączamy na czas gry.
- warto ustawić plan zasilania na Wysoka Wydajność, tryb gry włączony lub wyłączony (musicie potestować), wyłączony gamebar. Właściwe ustawienia karty sieciowej również sporo pomagają w rozgrywce bo domyślne ustawienia nie są optymalne.