Forum Discussion

Pawel_N97's avatar
Pawel_N97
New Novice
1 month ago

Problem z opóźnieniem kontrolera w około 30 minucie meczu.

Wczoraj zakupiłem i pobrałem fc 26. Przez pierwsze 2h gra działała normalnie. Następnie pojawił się problem z DirectX. Po ponownym uruchomieniu gry już w samym menu kontroler reagował z bardzo dużym opóźnieniem. Nie dało się swobodnie poruszać po menu. Usunąłem i ponownie uruchomiłem grę. Po czym cała sytuacja się powtórzyła. Zmieniłem tryb karty graficznej w OMEN Gaming HUB na "Dyskretny"(zgodnie z zaleceniami na forum) i problem w menu znikł, lecz pojawił się nowy, za każdym razem, gdy uruchamiam mecz online w około 30 minucie problem z opóźnieniem kontrolera powraca. Proszę o pomoc. 

7 Replies

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 month ago

Hej Pawel_N97​ 

Dzięki za Twój post. Na początek doprecyzuj proszę kilka rzeczy:

• czy uruachamiasz grę przez klienta Steam czy EA App,
    • jakim kontrolerem grasz i czy jest podłączony kablem czy Bluetooth,
    • czy opóźnienie pojawia się tylko online, czy także offline,
    • czy po pojawieniu się laga pomaga wyjście z meczu, czy trzeba restartować grę.

Podeślij także aktualny DxDiag.

• 1. Próbowałem na dwa sposoby. 

2.  Kontroler microsoft jest podpięty kablem. 

3. Online jest opóźnienie, natomiast offline w około 50 minucie cała gra spowalnia (wszystkie inne gry działają normalnie).

4. Wychodzę z meczu i w menu kontroler działa normalnie. Włączam kolejny mecz i jest to samo. 

• EA_Kalina's avatar
    EA_Kalina
    Icon for Community Manager rankCommunity Manager
    1 month ago

Po logach wygląda to na problem ze stabilnością GPU i throttlingiem w trakcie meczu (stąd lag kontrolera i spowolnienie gry po ~30–50 min). Na start spróbuj proszę:

• w OMEN Gaming Hub ustaw tryb Wysoka wydajność i wyłącz wszystkie profile oszczędzania energii,
    • w Panelu NVIDIA ustaw Tryb zarządzania energią: Preferuj maksymalną wydajność,
    • w grze wyłącz V-Sync i ogranicz FPS do 60.

Dodatkowo:

• upewnij się, że Windows Update jest w pełni aktualny,
    • jeśli masz jakiekolwiek nakładki (GeForce Experience, Discord, OMEN Overlay) – wyłącz je do testu.

Daj znać, czy po tych zmianach opóźnienie nadal pojawia się w trakcie meczu.

• Pawel_N97's avatar
    Pawel_N97
    New Novice
    1 month ago

Niestety, ale zmiany nie przyniosły rezultatów. Znów w około 50 minucie pojawiło się opóźnienie kontrolera. Sama gra działa plynnie. 

• Pawel_N97's avatar
    Pawel_N97
    New Novice
    1 month ago

Aktualizacja. Gra wczoraj przez jakieś 4h działała normalnie, bez żadnych opóźnień. Po czym znowu pojawił się ten sam problem, opóźnienie na kontrolerze pojawia się od razu w menu gry. 

Featured Places

Node avatar for FC 26 Problemy techniczne

FC 26 Problemy techniczne

Masz problemy z FC 26? Dołącz tutaj, aby znaleźć pomoc w kwestiach związanych z łącznością, wydajnością, awariami i nie tylko.Latest Activity: 14 hours ago
1,331 Posts