Forum Discussion

kreatora's avatar
kreatora
Hero (Retired)
3 years ago

Re: Kod błędu 532:5220cf81:3ddece6. Brak możliwości zapisu gry

@Dekadensu

Oba bledy moga byc spowodowane nieaktualnym,i modami i CC
Cofanie sie gry w czasie moze byc zasluga nieaktualnego modu MCC w ktorym zmieniono dlugosc zycia simów, ale oczywiscie inny mod niż MCC mógł się do tego przyczynić.Najlepiej jest nic nie tykac w ustawieniach takiego modu w opcjach dlugosci zycia czy biegnącego czasu w grze na dziś - nie wszyscy tworcy modów dali sobie radę ze zmianami w skryptach spowodowanych przez aktualizacje,  Mozna oznaczyc sima jako niestarzejącego sie ale nic ponadto. 
Niemoznosc zapisywania gry moze być efektem zepsutego niby "uaktualnionego" CC miedzy innymi od Mrocznej Elli ale i CC od innych tworcow moze spowodować taki efekt
Dlaczego tego nie bylo wcześniej moze tlumaczyc fakt ze do tej pory w grze dany zmodyfikowany obiekt czy interakcja nie zostala przez grę uzyta.
Ponieważ prawdopodobnie zepsute zostalo wiele skryptów gry łacznie z opcjami gry najlepiej jest wykonać reset fabryczny folderu gry.

.1. Przenieś / wysuń myszką caly folder gry TS4 z Dokumenty /folder Electronics Arts na pulpit komputera.
Sciezka do tego folderu w Win10
Kliknij ikonkę Windowsa w lewym rogu ekranu z listy programów co sie otworzą wybierz i kliknij > System > nastepnie wybierz: "Ten komputer" > dysk C > Uzytkownicy > nazwa komputera albo twoje imię > Dokumenty > Electronic Arts > The Sims 4
2. Nastepnie napraw gre na Origin
Origin Moja biblioteka gier - prawym myszy na okladke gry opcja Napraw. Musisz odczekac az Origin sprawdzi wszystkie dodatki
UWAGA! (Jednak jesli gre kupileś/kupiłaś na Steamie naprawiasz ją na Steamie
Zaloguj się do Steam, wejdź do biblioteki gier, następnie kliknij prawym przyciskiem myszy na okładkę gry The Sims 4 i z menu wybierz "Właściwości" następnie kliknij na zakładkę "Pliki lokalne" i następnie na "Sprawdź spójność plików gry.." )
3. Wlacz grę aby utworzył sie nowy folder The Sims 4 w Dokumentach.
Zacznij nowa gre byle jakimi simami i sprawdź czy nadal masz te bledy
4. Jesli bład znikl wyjdź z gry i usuń z nowo postałego folderu TS4 w Dokumentach nastepujące foldery: Saves i Tray.
5. Następnie skopiuj swój stary folder Saves z pulpitu i wklej go do tego nowego folderu gry.
Zrób to sam z folderem Tray - to twoja biblioteka - oraz jesli masz w starym folderze na pulpicie taki plik TrayDeleteItems to przeklej go tez do nowego folderu gry.
6. Jesli mialaś jakies mody nie dodawaj ich na razie do nowego folderu gry. Jest duza szansa, że te blędy ten wywolaly jakis nieaktualne mody czy CC . Bedziesz prawdopodobnie potrzebowala ich nowych wersji już dostosowanych to ostatnich aktualizacji. .
7.Włącz grę i sprawdź czy bład zniknął .w starym sejfie. Jednak jesli mialas jakies obiekty CC w domach ( meble itp. ) to stary sejf mogl sie zbugować.

19 Replies

• Modów żadnych nie mam - po ostatniej aktualizacji były wszystkie "wyjęte" i gra naprawiona. Problemy zaczęły się w czwartek po kupnie i zainstalowaniu licealnych lat - na starym zapisie na jednej jedynej parceli Simowie resetowali się przy próbie zjedzenia. Na innych parcelach tą rodziną problem ten już znikał. 

Dziwi mnie też fakt, że mogłoby CC to zbugować (o czym też już myślałam) ale na nowym zapisie na którym pojawił się właśnie problem z savem wszystko w czwartek działało jak powinno. W piątek weszłam do gry, nic nie kupiłam, nie użyłam żadnego "nowego" CC (same takie które były użytkowane w czwartek) ani żadne nie było dodane i nagle taki problem. 

Dzięki i tak za odpowiedź, na spokojnie spróbuję to ogarnąć i dam znać czy pomogło.

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago

@Dekadensu

No niestety po tym dodatku i aktualizacji do niego padło dużo CC. Na ogół aktualizacje CC nie tykają ale ta włśnie byla wyjątkowo szkodliwa dla CC.
    Padlo duzo CC:- w tym napewno częci sima z CAS takie jak na przykład włosy- wszystkie łóżka CC są do wymiany i nie wiadomo co jeszcze, bo na forach simowych (takich jak Sim VIP czy The Sims - forum EA) osoby prowadzące listy zepsutych modów i CC oświadczyły zgodnie, że nie podejmują sie sprawdzania CC tym razem, bo padlo ich chyba że 60% .

Jak sprawdzić to sobie samemu podam niżej ale z góry uprzedzam że jest to pracochlonnne zajęcie.

Przenieś/wysuń folder mods myszką na pulpit z folderu gry. Usuń z folderu gry także plik localthumbcache.package, plik Options oraz wszystkie foldery ze słowem cache w nazwie. Gra odtworzy je po włączeniu.
    Napraw grę na Origin
    Włacz gre  i zacznij nowa grę aby wygenerowal sie nowy, pusty folder mods I czyste fabrycznie ustatwione opcje gry.
    Jesli blad w w nowym zapisie gry zniknął sprawdź, czy są dostępne nowe, zaktualizowane wersje CC, których używasz. z tym ze nie ma gwarancji ze niby zaktualizowane CC juz dziala poprawnie. Wiadomo, ze najnowsze "zaktualizowana" wersje CC od Mrocznej Elli zepsują totalnie grę"
    Musisz wiec sprawdzić ręcznie zarówno stare CC jak i te nowe.
    .W tym celu przeklejaj po kolei CC z pulpitu do nowego folderu mods za kazdym razem sprawdzając w grze czy błędy nie wróciły tak długo az znajdziesz te ktore są zepsute i je usuniesz.
    Dodatkowo musisz to sprawdzać w nowej grze bo stara moze byc tak uszkodzona, że usuniecie zepsutych CC jej nie naprawi.

• marekzb's avatar
    marekzb
    Seasoned Hotshot
    3 years ago

U mnie jest błąd zapisu 532:ffc0ef5b:2bf3f7ac. Przez kilka dni w ogóle nie włączałem Simów, bo gra się raz zapisała, raz nie. Bez żadnych komunikatów. Dałem więc sobie z nią spokój. Ale wczoraj sprawdziłem jeszcze raz.

1. Sprawdziłem w defenderze. Jest wyjątek na Origin, i The Sims 4.

2. Odinstalowałem Origin

3. Ściągnąłem i zainstalowałem nowy Origin.

4. Przez Origin przeprowadziłem deinstalację całej gry łącznie z dodatkami. 

5. Usunąłem z Dokumentów katalog The Sims 4

6. Zainstalowałem ponownie grę przez Origin.

7. Zacząłem grać od zera tak jak to Maxis wymyślił - goły niemowlak: bez żadnych modów, bez starego Traya, baz starych zapisów (zawsze grę zapisywałem przez Zapisz jako... i miałem tylko 3 ostatnie zapisy. Wcześniejsze usuwałem). Grałem Simami stworzonymi przez CAS. Tylko dom wziąłem z Mojej Biblioteki, taki jaki włożył go tam Maxis, bo sam nie buduję.

8. Po ok. 15 minutach grania od zera gra przestała się zapisywać, ale pojawiał się komunikat jak na wstępie. Że błąd zapisu. Ale kody błędu za każdym razem inne. Zawsze na początku jest 532: ale dalej się zmienia.

Nigdy wcześniej takich komunikatów nie miałem. Odkąd zacząłem grać w The Sims. Żadnych komunikatów o błędach. Gra się włączała najwyżej były jakieś błędy w grafice interfejsu lub samych Simów. Znaczyło to, że coś jest z modami. Jak się gra w ogóle nie włączała lub zawieszała w trakcie instalacji też trzeba było sprawdzić mody. Problem z zapisem samej rozgrywki pojawił się u mnie po wrześniowej aktualizacji, a w ogóle gra przestała być grywalna po sierpniowej. Z modami czy bez. Nawet już nie jest grą dla 12-latków. Nie jest w ogóle grą, bo nijak nie działa.

Pozdrawiam

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago

@marekzb

Ani jednego CC tam nie wsadziles? Bo cytuje : "Any CC with any of the new Fashion rarity tags WILL BREAK THE TRENDI SYSTEM AND CAUSE THE GAME TO FAIL TO BE ABLE TO SAVE."

W tym domu nie miales zadnego CC? Moze sprobuj dla testu zagrac w domu Maxisa zbudowanym w grze, a -nie wzietym z biblioteki  albo sciagnij chate z Galerii z adnotacją  z tagiem #noMOO - mozesz jakąś moją 🙂  Domy z Galetrii są  "czyste" - noCC choć nie zawsze dobrze zbudowane  W domach Maxisa czesto EA uzywała kodu MOO a raczej narzedzia TOOL  i nie zawsze z dobrym skutkiem. 

Jesli nie :
    Zrob DxDiag swego kom[putera i zalacz go tutaj do postu.

https://answers.ea.com/t5/Problemy-techniczne/Info-Jak-wygenerowac-raport-DxDiag/td-p/5923956

Nie ma tak, ze u jednych ta sama gra dziala bez problemu a u drugiej osoby nie działa,
    Czym sie wiec różnimy? Wiadomo - gramy na innym sprzęcie.
    U mnie system jest po kazdej aktualizacji Windowsa naprawiany narzedziami Windowsa i zawsze potem mam meldunek ile zepsutych plików misiało być podczas tej naprawy wymienionych. Wszystkie sterowniki zarowno do BIosu jak i do karty mam aktualne. Ustawienia rezolucji ekranu jest dostowana przez program Ge Force Nvidii do gry, . Regularnie czyszczone pliki tymczasowe wystemu ktore potrafią zeżreć miejsce na dysku o czym nawet nie bedziesz wiedział - po prostu gra ci sie nie zapisze, bo nie bedzie miała gdzie sie zapisać.

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    3 years ago

@marekzb  @kreatora  Witajcie.

Ta gra na czysto nie ma żadnego błędu - technicznie jest sprawna, powiem Wam szczerze że nigdy takich błędów w grze nie miałem, żeby coś nie zapisywała, albo crashowała odkąd ją posiadam od roku 2015 do teraz. Nie używam CC i modów to tak na marginesie.

Baa niektórzy nawet mi nie dowierzają, jakim cudem na mojej konfiguracji ta gra działa :P , powinna być tak niestabilna i generować błędy, że szok, a tu niespodzianka gra chodzi bardzo płynnie i bez błędów.

Na dowód prześlę wam mój Dxdiag oraz config z gry i pytanie jak to możliwe że gra na tym działa - stare sterowniki z 2018 roku, ramu 4 GB gra ma do dyspozycji niecałe 2 GB, oceńcie to sami 🙂

• marekzb's avatar
    marekzb
    Seasoned Hotshot
    3 years ago

@kreatora 

Nie wsadziłem nic. Katalog Mods jest pusty. W grze jest tylko to co napisałem: dwoje Simów, które osobiście stworzyłem w CAS i dom, który wziąłem z Mojej Biblioteki włożony tam przez Maxisa. Miałem do wyboru cztery.

Komputer w windowsem służy mi wyłącznie do gry w Simów. Pracuję na linuksie debianie. Windowsa tak naprawdę nie znam, a kupiłem wypasiony komputer z tym systemem wyłącznie do grana w Simów i włączam go tylko jak gram. Ale i system, i karta są na bieżąco zaktualizowane. Poza Simami i sterownikami potrzebnymi do Simów nic na tym komputerze nie mam.

Jak wrócę z pracy to rzeczywiście  sprawdzę ten DxDiag. To prawda, że z powinno być tak samo, chociaż z windowsem róznie bywa.

• marekzb's avatar
    marekzb
    Seasoned Hotshot
    3 years ago

@Narayen 

Ja też nie miałem poważniejszych problemów z Simami, chociaż w "czwórkę" gram równo od 8 lat. Oczywiście były drobne błędy związane z przestarzałymi modami, ale problemy zaczęły się dopiero w sierpniu Jak wspomniałem windowsa zupełnie nie znam i nie mam o nim zdania jako systemie operacyjnym. Koledzy z pracy mówią, że nadaje się jedynie do wystrzelania na najbardziej odległą planetę układu słonecznego (albo nawet dalej), ale ja dopóki Simy mi działały windowsem w ogóle się nie interesowałem. Nie umiem więc winy za to, że gra nie działa zrzucać na system operacyjny komputera, bo akurat z tym nie mam żadnych doświadczeń. Zawsze były winne mody albo CC. Teraz okazuje się, że jeszcze system w komputerze.

Zacznę więc szukać w komputerze i przywrócę wszystkie swoje dotychczasowe mody.

Ja bez modów grać nie umiem. To dla mnie osobiście byłaby zupełnie nieinteresująca gra i żeby nie mody (które kosztują mnie ok. 300 zł miesięcznie)  nawet bym nie wiedział, że w ogóle coś takiego jest.

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    3 years ago

@marekzb 

Marku, tak wejdę w słówko jeszcze, kiedy ostatni raz aktualizowałeś tą grę? w raporcie DxDiag nie zgadza się wersja gry TS4 z obecną. Dziwne że Origin ci tego nie wyłapał i nie zaktualizował gry.

U Ciebie jest jeszcze wersja 1.90.375.1020 z drugiego sierpnia, aktualnie powinna być 1.91.186.1030 - być może z tego powodu są u Ciebie takie problemy z grą. Wszystko teraz jest robione pod nową wersję.

• marekzb's avatar
    marekzb
    Seasoned Hotshot
    3 years ago

@Narayen 

Ostatni raz gra mi się aktualizowała 30 sierpnia i potem we wrześniu. Gdzieś na początku. Mam wersję 1.91.186.1030. Tak przynajmniej wyczytałem w menu głównym po prawej stronie na dole.

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    3 years ago

@marekzb 

Sorki, w raporcie został ci jakiś stary błąd z poprzedniej wersji gry, myślałem że taką jeszcze posiadasz.

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago

@marekzb

Do twojego DxDiag
    wejdz sobie w ten link i sprawdź czy nie ma tam nowszych sterowników dla twojej karty i Biosu
    https://www.acer.com/ac/en/US/content/support-product/8329?b=1

Generalnie jednak problem jest inny, Kiedy gra wychodziła jej wymagania o ile chodziło o karty graficzne byly niskie i mogla pójsc na byle jakim scalaku Intela, Po wyjsciu Psów i kotów gra zaczeła juz wymagać karty ze 128MB pamieci własnej (dedykowanej) i wylaczala sie w CAS kiedy karta byla słabsza albo nie właczala sie wcale.

Po listopadzie 2019 roku karta powinna minimum 1 GB pamieci wlasnej aby na luzie gre z dodatkami uciagnać - i tu sie klania wprowadzajaca w bład info EA - wdl. info na dysku kazdego dodatku wymagania dla karty graficznej sa 128MB pamieci wlasnej - czyli dopuszczalny jest scalak - zapomniano wspomnieć ze taki scalak bedzie uzywal pamieci procesora i 8GB tej pamieci slabo starczy jednocześnie na system. programy w tle i grę. No i najwazniejsze - to wystarczy na pewno na ten jeden dodatek ktory kupujemy, ale co sie stanie jesli kupimy wszystkie dodatki?

Jednoczesnie jednak na anglojezycznym forum napisano wyraźnie ze karta powinna byc odpowiednikiem Nvidii GTX 650 czyli miec ten 1GB pamieci wlasnej... (no comments)

Ty masz dość słaby scalak Intela ze 128MB panieci własnej i 8 GB pamieci operacyjnej .. Czyli cieniutko. Dla porownania ja mam karte NVIDI z 8 GB pamieci wlasnej i 32 GB pamieci operacyjnej.

Blędy systemu to inna sprawa
    Jesli masz podpiety 2 monitor , a zdaje sie ze masz takowy to go odlacz i zrestartuj komputer bo pluje bledem LiveKernel - czyli powstał jakis blad podczas podlaczania go.
    Cos jest nie tak z aktualizacją Windowsa
    Kliknij znaczek Windowsa w lewym dolnym rogu ekranu i z listy ktora sie otworzy wybierz na dole listy Ustawienia  I kliknij w to. Nastepnie kliknij “Aktualizacje i zabezpieczenia”, a następnie kliknij przycisk „Sprawdź, czy są aktualizacje”.Nastepnie wybierz po prawej "Wyswietl Historie Aktualizacji" i jesli masz jakąś zalegla lub nieudaną zrób ją

Jednak zanim to zrobisz wykonaj przy pomocy narzedzi Windowsa sfc scan i DISM naprawę zepsutych plików systemowych oraz uzupelnienie brakujacych plików systemu
    https://support.microsoft.com/pl-pl/help/929833/use-the-system-file-checker-tool-to-repair-missing-or-corrupted-system
    Link do opisu jak zrobić krok po kroku ten sfc scan I DISM napisane tak ze nawet laik zrozumie w linku ponizej.
    https://thesimsforum.pl/viewtopic.php?f=105&t=1467&p=14658&sid=1880176c3b807fbf5f4f4af63a75f7be#p14658

EDIT

@Narayen 

Tobie gra nawet na komputerze z demobilu  pojdzie jak sobie go podrasujesz, ustawisz karte i procesor oraz wszystko co tylko moze być zrobione przez takiego speca od komputerów jak ty. 😉. .  Jeszcze nie widzialam DxDiag tylko z jednym malo istotnym bledem wiec  nie można porównywać ać ciebie do zwykłych śmiertelników. W moim DxDiag jest zawsze najmniej 6 pozycji wskazujacch na bledy systemu.  No i procesor nasz wcale nie z najnizszej półki a i karta to w końcu Nvidia choc moze nie najsilniejsza

• marekzb's avatar
    marekzb
    Seasoned Hotshot
    3 years ago

@kreatora 

Dzięki...

Nowe sterowniki oczywiście ściągnę. Co do karty graficznej: tam są dwie karty. Rzeczywiście jak korzystam z przeglądarki internetowej czy Origina do aktualizacji i naprawy gry działa karta Intela. Ale jak włączam grę - niezależnie czy to The Sims 4, Wiedźmin, czy Cyberpunk to zaraz karta przełącza się na Nvidia RTX 2060 (chyba, bo nie pamiętam numeru). Włączają się inne wentylatorki i uaktywnia oprogramowanie karty). Jak mówili ci, którzy mi ustalali konfigurację komputera wystarczy ona na Sims 5 i Sims 6.

Monitor mam podłączony  jeden. Nigdy przy tym komputerze nie miałem dwóch. Mam dwa niezależne komputery z rożnymi systemami: do pracy i do grania. Każdy z nich ma swój monitor, klawiaturę i mysz. Oba stoją w innych miejscach.

Pozostałe rzeczy sprawdzę jak będę w domu.

Pozdrawiam

• Narayen's avatar
    Narayen
    Legend
    3 years ago

@kreatora @marekzb  Dzięki 🙂

Komputer nie jest podrasowany ani nic, to kwestia dbania o sam System Windows, pilnowanie go i co tylko się da, a to gwarantuje stabilność gry, oprogramowania - widzicie żadnych informacji o błędach - No data - i tak powinno właśnie być - zero błędów w systemie.

• marekzb's avatar
    marekzb
    Seasoned Hotshot
    3 years ago

@kreatora 

Instruktaż świetny. Naprawiłem swój system i zrobiłem ponowną analizę. Załączam, 🙂

Teraz włączę Simy.

Dziękuję za rady

• kreatora's avatar
    kreatora
    Hero (Retired)
    3 years ago

@marekzb

Karta Nvidia sie objawłła w tym DxDiag - w poprzednim nie została zauwazona przez system.
    Jedno co zupelnie nowego wyskoczyło w tym raporcie to taka wzmianka cytuje: Podpis problemu:
    P1: TSR CC Manager.exe
    Chyba najpierw wlaczyłeś grę a dopiero potem zrobiłes ten DxDiag co wyzej. Jesli nie - to nie wiem o co biega z tymi plikami CC z TSR - umiesciles je i przechowujesz nie tam gdzie powinienes? Pierwszy raz tez widze wymienione imiennie jakies pliki CC jakpo psujące juz nie tylko gre ale i system,
    No i oczywiscie ponizej jest nastepna wzmianka że problemem dla systemu jest sama gra, czyli plik TS4.exe

@marekzb 

EDitT

No to jeszcze do kompletu sprawdź sobie pliki VC+

Kliknij znaczek Windowsa w lewym rogu ekranu z listy programow ktore sie otworza wyszukaj na dole Ustawienia i kliknij w to. Nastepnie wybierz Aplikacje i tam poszukaj takich plikow Microsoft Visual: C++. Kazdy z nich bedzie mial koncowke z datą roku. Kliknij na kazdy z nich po kolei prawym myszy i wybieraj opcje Modyfikuj - aby je uaktualnić. Microsoft nie uaktualnia ich w aktualizacjach i trzeba to robić samemu. Wszystkie pliki z końcówką 2015 odinstaluj

Nastepnie wejdz w ten link i w dziale Visual Studio 2015,2017 2019. 2022  pobierz 2  pliki Microsoft Visual C++ x64  oraz VisualC++x86  (NIE POBIERAJ WERSJI ARM)

https://support.microsoft.com/pl-pl/topic/najnowsze-udost%C4%99pnione-pliki-programu-visual-c-do-pobrania-2647da03-1eea-4433-9aff-95f26a218cc0

Nastepnie zainstaluj te pliki klikając na nie prawym myszy, a po zainstalowaniu zrestartuj komputer (opcja uruchom ponownie)

• marekzb's avatar
    marekzb
    Seasoned Hotshot
    3 years ago

@kreatora 

Dzięki wielkie...  W nocy nawet przeinstalowałem Windowsa Na koniec znowu zainstalowałem Origin i TS 4 i gra wychodzi mi jako błąd. Chociaż .na razie gram bez problemów, ale i bez modów (tylko w jednym z Twoich domów bez CC).

Błędy w Windowsie cały czas są nawet po przeinstalowaniu. Namęczyłem się bardzo ze sterownikami i nie wiem czy wszystkie zainstalowałem, ale na razie gra działa.

Te VC+ sprawdzę wieczorem.

Jeszcze raz dziękuję 🙂

• marekzb's avatar
    marekzb
    Seasoned Hotshot
    3 years ago

Z aplikacjami VC+ zrobiłem zgodnie z Twoja instrukcją. Jak na razie gra działa i sądzę, że po takiej robocie będzie działała. Wiem dużo więcej niż wcześniej. I Simów i domy masz świetne. Obserwuję... 🙂

Jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam

About The Sims 4 Problemy techniczne i błędy

Uzyskaj pomoc w problemach technicznych, przesyłaniu i pobieraniu dla EA App, Steam, Epic, PC, Mac, Origin, Playstation i Xbox.7,178 PostsLatest Activity: 7 hours ago